Prima Reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Dezvoltare Durabilă, organizată la sediul MIPE

fonduri-Depositphotos.jpg

În cursul acestei săptămâni a avut loc prima reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, în cadrul unei ședințe coordonate de doamna secretar de stat Carmen Moraru. Comisia Europeană a fost reprezentată la eveniment de către domnul Nicola AIMI, Manager Program DG Regio.Sfarsitul primului paragraf

În cadrul întâlnirii operaționale a fost aprobat Regulamentul de Organizare și Funcționare a Comitetului.

De asemenea, s-au identificat soluții pentru creșterea capacității administrative a partenerilor din instituțiile cu prerogative în reglementarea și implementarea proiectelor propuse.

Programul Dezvoltare Durabilă

Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 a fost al doilea program aprobat de Comisia Europeana din cele 16, la 24 noiembrie 2022. Alocarea de peste 5,2 miliarde de euro va susține investițiile pentru serviciile de utilitate publică – alimentarea cu apă și canalizare, managementul deșeurilor, protejarea mediului.

O alocare importantă din PDD, de peste 1 miliard euro, va fi pentru susținerea sectorului energetic prin măsuri de creștere a eficienței energetice la nivelul IMM-urilor și de producție de energie din surse regenerabile.

În următorii șase ani, etapele de pregătire a proiectelor, lansare a apelurilor, evaluare și semnare a contractelor de finanțare vor fi determinante pentru finalizara cu succes a acestora în scopul dezvoltării durabile a societății, creșterii calității vieții cetățenilor.

Programul va finanța din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul de Coeziune (FC) patru priorități de investiții: infrastructura de apă și apă uzată – 2,93 miliarde euro; managementul deșeurilor – 480 milioane euro; conservarea biodiversităţii – 111 milioane euro; calitatea aerului si decontaminarea siturilor poluate – 88 milioane euro; managementul riscurilor – 51 milioane euro; adaptarea la schimbările climatice prin îmbunătățirea eficienței energetice, creșterea gradului de utilizare a energiei regenerabile și dezvoltarea sistemelor inteligente de energie – 1,1 miliarde euro.

Sursa: mfe.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top