Primaria Oradea va contracta un credit de 35 de milioane de euro de la BEI, pentru derularea proiectelor cu fonduri UE

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a anuntat ca municipalitatea a decis sa contracteze un credit de 35 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI), intr-un proiect-pilot pe tara, destinat doar derularii proiectelor cu finantare europeana.

“Am decis sa contractam un credit de 35 de milioane de euro, care va fi rambursabil in 22 de ani, cu o perioada de gratie de patru ani, de la Banca Europeana de Investitii. Acest credit va fi folosit exclusiv pentru realizarea de investitii in municipiul Oradea si nu pentru consum. La sfarsitul perioadei de finantare 2007-2014, am mai contractat un credit punte pentru a putea derula proiectele europene. Avand in vedere ca astazi este posibila decontarea retroactiva, ca sa nu mai fim in aceeasi situatie sa facem proiectele presati de timp, vom incepe din acest an si de anul viitor aceste proiecte, si avem nevoie de acest credit pentru putea face platile. Pe masura ce depunem proiectele si le castigam, sumele vor fi recuperate din banii europeni. Avem acceptul bancii finantatoare, BEI, sa mutam banii pe orice proiect de investitii pe domeniile alocate“, a afirmat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a precizat ca este unul dintre cele mai avantajoase credite contractate in Romania de catre institutiile administrative. “Din cate mi-a comunicat directia economica, dobanda este de 0,3% in euro peste Euribor, care astazi este negativ. Practic, este unul dintre cele mai avantajoase credite luate o municipalitate din Romania in prezent. Folosesc aceasta ocazie pentru a multumi bancii pentru acest proiect-pilot pe care il deruleaza in Romania”, a subliniat Bolojan.

El a mai explicat ca acest credit va permite depunerea cat mai multor proiecte pe bani europeni in Oradea, “fara heirupuri si socuri”.

Municipalitatea oradeana a mai contractat, in anul 2008, un credit de 16 milioane de euro pentru achizitionarea tramvaielor Siemens si un altul in 2015, de 22 de mil de euro, pentru Aquaparcul Nymphaea, pasajele supraterane si drumul expres. Gradul de indatorare al municipiului este in prezent de 17%, va creste la 20,4% in 2020, dupa care va scadea treptat, a mai precizat Bolojan.

One thought on “Primaria Oradea va contracta un credit de 35 de milioane de euro de la BEI, pentru derularea proiectelor cu fonduri UE”

 1. Balici Mihai spune:

  Contractarea de credite cu BEI pentru cofinantarea proiectelor europene ,este un lucru bun
  Dar atentie , acest BEI a dat imprumut de cca 200 de milioane de euro acum 15 ani pentru reabilitarea scolilor din Bucuresti , banii au fost cheltuiti fara nici un control al bancii , mai mult si-au pus firma asa zisa de consultanta ,care era platita regeste din aceste imprumuturi, un simplu sef de serviciu urmarire primea 10.000 de euro pe luna
  Lucrarile erau blocate din diverse motive (firme de constructii in insolventa etc), dar aceasta asistenta tehnica grasa pentru firmele capusa BEI , primeau nestingherite aceste fonduri lunare
  Asa a ajuns Grecia in faliment ,bancile straine foarte darnice sa impumute pe dobanzi usturatoare , nu o intereseaza ce se face cu banii , coruptia in floare si din 200 de milioane de euro imprumutati , care in final se fac 300 de milioane ,daca au ajuns efectiv 50 de milioane in lucrari , de care sa se bucure efectiv poporul ,care plateste imprumutul ,restul coruptie si cheltuieli inutile
  Romania este la un pas de faliment, imprumuturile curg garla ,datoria externa creste galopant , cred ca se apropie de 150 de miliarde de euro , bancile imprumuta tara in veselie ,ca apoi sa ne scoata la mezat ,ca pe Grecia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.