Primele proiecte evaluate la POCU 2014-2020: Consultanti nemultumiti de proces, miza de sute de milioane de euro

bani-716x300.jpg

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a anuntat, marti, finalizarea evaluarii admistrative a proiectelor depuse pentru a fi finantate in doua apeluri cu o valoare totala de 347 de milioane de euro, din cadrul noului Program Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, care inlocuieste mai celebrul POSDRU care a functionat in perioada de programare trecuta. In urma procedurii de selectie, care a fost intarziata, au aparut deja consultanti pe fonduri europene, ale caror proiecte au fost respinse, nemultumiti de proces.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU) din minister a finalizat etapa de verificare a conformității administrative și a eligibilității proiectelor depuse în cadrul apelurilor POCU/18/4/4.1 Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome – Regiuni mai puțin dezvoltate, respectiv POCU/20/4/4.2 Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360) în comunitățile marginalizate.

AM POCU a invocat ca principale motive de respingere:

  • Criteriul 1: „Cererea de finanțare respectă formatul solicitat și conține toate anexele solicitate” – 150 de proiecte neconforme;
  • Criteriul 3: „Solicitantul și partenerii săi (dacă e cazul) fac parte din categoria de beneficiari eligibili și îndeplinesc condițiile stabilite în Ghidul Solicitantului” – 173 de proiecte neconforme;
  • Criteriul 4: „Solicitantul/partenerii trebuie să îndeplinească condițiile specifice de eligibilitate aferente prezentului apel de proiecte” – 83 de proiecte neconforme.

Cu o alocare totală de peste 347 milioane euro (cofinanțarea UE și contribuția națională), apelurile au fost deschise în perioada mai-septembrie 2016. Au fost depuse 312 cereri de finanțare cu o valoare totală de peste 878 milioane euro, care au fost evaluate începând cu luna noiembrie 2016 de către experții din cadrul autorității de management și organismelor intermediare din cadrul MDRAPFE.

Potrivit minsterului, suma rămasă necontractată după etapa de selecție va face obiectul unui nou apel de proiecte estimat a fi deschis în trimestrul al II-lea din anul 2017.

“În acest sens, pentru a veni în sprijinul potențialilor beneficiari, AM POCU va republica, în perioada imediat următoare, Ghidurile Solicitantului – Condiții Specifice în variantă îmbunătățită, cu elemente suplimentare de claritate și coerență, pe baza lecțiilor învățate în această perioadă” – precizeaza AM POCU.

Scricoare – Consultanti Pocu

Sursa: economie.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.