Problemele programului Romania Start-Up Nation dupa publicarea ghidului pentru aplicanti

ghid-consultare.jpg

Romania Start-Up Nation e programul guvernamental lansat anul acesta pentru sprijinirea a 10.000 de companii fondate recent. Programul a aprins imaginatia antreprenorilor, dar raman probleme de formulare si prevederi aberante.

Programul de sprijinire a antreprenoriatului ”Romania Start-up Nation” a luat nastere prin transpunerea unui obiectiv din programul de guvernare al PSD. In momentul de fata programul este in dezbatere publica pana pe 3 martie pe site-ul ministerului.

Prevedere care a fost transpusa in programul de guvernare al guvernului Grindeanu astfel: ”4.Schema de ajutor de stat pentru start-up-uri: Romania Start-up Nation Perioada: 2017-2020. Beneficiari: startup-uri. Efecte: infiintarea mai multor startup-uri si cresterea competitivitatii acestora, noi locuri de munca bine platite in economie; simplificare: infiintarea gratuita a SRL, un euro capital social, o zi infiintare, 1 e-semnatura gratuita, un e-sediu, un prim cont bancar gratuit (daca se alege deschiderea contului la banca pentru IMM-uri a statului), Valoare: 200.000 lei / proiect / antreprenor, 10.000 startup-uri anual. Impact: bugetul de stat si fonduri nerambursabile.”

Acest program a aprins imaginatia multor antreprenori ”wannabe” si venea pe un fond in care Romania are un deficit de numar de actori economici. Suntem undeva la jumatate cu numarul de firme per mia de locuitori fata de media europeana si asta in conditiile in care intentia antreprenoriala este una dintre cele mai ridicate din Europa.

Initiativa, perfect justificata de altfel, apartine cel mai probabil fostului Ministru al IMM-urilor, Florin Jianu, persoana cea mai bine pusa la punct in ceea ce priveste politicile europene in materie de antreprenoriat. El este un bun cunoscator a ceea ce s-a intamplat, de exemplu, in Polonia si este, de asemenea, antreprenor. Bunele intentii ale ministrului au fost, insa, in permanenta erodate de armata de functionari din minister care fie au strecurat propuneri aberante (gen eligibilitatea achizitionarii de spatii comerciale), fie unele extrem de restrictive. Pentru confirmare puteti consulta diferentele existente intre ordonanta scapata pe surse, rod al muncii functionarilor din minister, si varianta asumata oficial pe 30 ianuarie.

Ghidul lansat in dezbatere nu mai poarta amprenta fostului ministru, care promitea o lista de cheltuieli neeligibile in conformitate cu practica europeana, si nu o lista restrictiva orientata spre achizitia de echipamente.

Mai multe detalii pe www.start-up.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top