Producatorii agricoli care si-au depozitat porumbul in asteptarea unui pret mai bun primesc acum 643 de lei pe tona de la traderi

porumb.jpg

Fermierii care nu si-au vândut tot porumbul la recoltare anul trecut, depozitându-l in asteptarea unui pret mai bun, isi vând acum productiile de porumb la preturi incepând de la 643 de lei pe tona, cat reprezinta ofertele de cumparare ale traderilor, potrivit platformei online de informare si tranzactionare a cerealelor AgroGo.

Cei care exporta direct pe vapor primesc in Portul Constanta 726 lei pe tona de porumb, cu 83 de lei mai mult pe tona fata de cei care vând prin intermediari.

„In piata fizica, pretul FOB Constanta pentru porumb, adica pretul pentru marfa incarcata in vase, era de 726 lei/tona, conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar unele oferte de cumparare ale traderilor, in regim CPT Constanta, adica livrat la Constanta, erau la 643 lei/tona, in scadere in ultima perioada”, se arata in analiza realizata de Vasile Topac, co-fondator AgroGo.

Zilele acestea, cotatiile la Bursa MATIF Paris pentru porumb erau de 753 lei/tona, iar la CME Chicago de 601 lei/tona, potrivit AgroGo, care califica aceste preturi ca fiind preturi medii, in comparatie cu aceeasi perioada a ultimelor doua sezoane.

Productia totala de porumb a Romaniei a fost 8,4 milioane tone in 2016, din care o parte a fost vânduta la recoltare, iar o parte a ajuns in hambarele sau silozurile fermierilor. In noiembrie 2016, dupa recoltare, pretul porumbului a fost usor mai mic, apoi cresterea continua usor pentru noul sezon, potrivit analizei AgroGo.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.