Programul Cantemir – Sectiunea I – Festival – Culture by request

Introducere

Programul CANTEMIR a fost constituit in anul 2006 ca un program de finantare nerambursabila al Institutului Cultural Roman pentru proiecte culturale derulate in mediul international, cu impact pe pietele de profil din strainatate. Din acest an, Programul functioneaza in baza Ordonantei nr. 2/2008.

Obiectivele programului

In anul 2008, obiectivele Programului CANTEMIR pentru Sectiunea I sunt cresterea vizibilitatii si accesibilitatii culturii romanesti pe pietele culturale internationale. in consecinta, vor fi sprijiniti artistii si operatorii culturali din Romania care doresc sa asigure o participare romaneasca la festivaluri internationale importante din strainatate.

Finantarea se va acorda cu prioritate artistilor romani consacrati, care au fost selectati sau ale caror creatii au fost selectate sa participe la festivaluri importante din strainatate, festivaluri care, prin amploare si mijloacele de promovare oferite, asigura un grad cat mai mare de vizibilitate a artistului/artistilor romani si care pot oferi noi oportunitati de interactiune cu artisti si specialisti din mediul international.

Solicitanti eligibili

I.a. Persoane fizice, artisti sau creatori, cu cetatenie romana, care au implinit varsta de 18 ani;

I.b.Grupuri artistice, fara personalitate juridica, constituite din persoane fizice, artisti sau creatori, cu cetatenie romana, care au implinit varsta de 18 ani;

I.c. Persoane juridice de drept public sau privat, infiintate in conditiile legii romane.

II. Indiferent de categoriile enumerate mai sus din care fac parte, solicitantii trebuie sa fie selectati, in mod oficial, in vederea participarii la festival de catre un juriu special constituit in acest sens de catre Festival.

Activitati eligibile

Proiectul trebuie sa se inscrie intr-unul sau mai multe dintre urmatoarele domenii: literatura, arte vizuale, arhitectura si design, teatru, muzica, dans, film, patrimoniu cultural.

Activitatile propunerii pentru care se solicita finantarea se pot desfasura incepand cu 12 mai (pentru proiectele evaluate in cadrul primei sesiuni) sau incepand cu 15 iulie (pentru proiectele evaluate in cadrul celei de-a doua sesiuni) si se pot finaliza pana pe 31 octombrie 2008.

Conditii de finantare

Solicitantii pot primi finantare din partea programului CANTEMIR numai cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative de eligibilitate:

  • Festivalul la care vor participa se desfasoara in strainatate si este dedicat artistilor profesionisti;
  • Participarea lor la festival este ca urmare a unei selectii realizate de juriul festivalului;
  • Solicitantul asigura cofinantarea cheltuielilor aferente, din surse proprii sau atrase, in numerar, in procent de minimum 10% din valoarea finantarii solicitate de la ICR;
  • Propunerea nu a fost respinsa in cadrul unor sesiuni de evaluare anterioare ale Programului CANTEMIR.
  • Propunerea nu este dintre cele stabilite ca obligatii sau programe minimale anuale (in cazul institutiilor publice).

Finantarea nerambursabila nu se acorda pentru activitati generatoare de profit.

Bugetul total alocat finantarii actiunilor si proiectelor culturale in 2008 este de 2.420.450 RON. Aproximativ 5% din acest buget, reprezentand 121.000 RON, va fi alocat finantarii nevoilor culturale de urgenta, prin atribuire directa, in baza unor criterii specifice.

Valoarea maxima a finantarii care se poate acorda unei propuneri in cadrul acestei sectiuni este:

  • 17.100 RON/persoana in cazul persoanelor fizice, singure sau ca parte a unui grup artistic;
  • 57.250 RON in cazul persoanelor juridice.

Finantarea nerambursabila se acorda in transe, conform contractului de finantare. Prima transa se acorda la inceputul proiectului, iar ultima transa nu poate fi mai mica de 15% din totalul finantarii.

Termene limita
  • 21 martie pentru prima sesiune;
  • 16 mai pentru a doua sesiune; sesiunea a doua se organizeaza in cazul in care fondurile disponibile nu au fost epuizate la prima sesiune.
Finantator: Institutul Cultural Roman
Sursa: Institutul Cultural Roman
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.