PHARE 2006/018-147.01.02: Dezvoltarea sectorului ONG si educatie civica

Obiectivele programului

Prezenta cerere de propuneri vizeaza dezvoltarea capacitatii sectorului ONG pentru a crea atat platforme interne de consultare pentru stat cat si parteneri recunoscuti in eforturile depuse de stat in domeniile social, politic si economic din sfera relatiilor europene.

Prezenta cerere de propuneri de proiecte se structureaza in cinci domenii, avand urmatoarele obiective specifice:

 • Domeniul I: Retele ONG

  Sprijinirea infiintarii si dezvoltarii de retele/platforme sustenabile ale ONG, in scopul imbunatatirii capacitatii lor de a fi responsabile fata de factorii lor de interes (stakeholders), fata de cetateni, comunitati si publicul larg si pentru a fi capabile sa influenteze politicile publice si sa promoveze schimbari pozitive in societate.

 • Domeniul II: Dezvoltare institutionala pentru ONG

  Cresterea sustenabilitatii organizatiilor neguvernamentale, prin facilitarea accesului acestora la servicii de dezvoltare organizationala concepute pentru cresterea expertizei profesionale si pentru facilitarea transferului de cunostinte, ca raspuns la nevoile lor specifice.

 • Domeniul III: Centre de Resurse pentru ONG

  Imbunatatirea accesului ONG la informatii si dezvoltarea resurselor locale, cu accent pe constituirea de retele la nivel regional, national, sau pe domenii specifice de activitate.

 • Domeniul IV: Vizibilitatea sectorului ONG

  Cresterea vizibilitatii initiativelor organizatiilor neguvernamentale prin intermediul derularii de actiuni/campanii cu rol de crestere a nivelului de constientizare al publicului larg asupra unor subiecte de interes general pentru societatea romaneasca si pentru a imbunatati perceptia publica asupra organizatiilor neguvernamentale.

 • Domeniul V: Educatie civica

  Sprijinirea initiativelor ONG de a realiza proiecte de educatie civica adresate cu precadere copiilor si tinerilor, dar si tuturor categoriilor de populatie.

Solicitanti eligibili

Pentru a fi eligibili pentru finantare nerambursabila, solicitantii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

 • Sa fie persoane juridice nonprofit (inregistrate ca organizatii romanesti conform legislatiei romanesti in vigoare);
 • Sa fie organizatii neguvernamentale (independente fata de autoritatile statului, adica sa isi determine singure propriile politici si cheltuieli);
 • Sa aiba sediul in Romania;
 • Sa fie organizatii “neexclusiviste” (adica sa nu-si conditioneze sprijinul si actiunile de apartenenta la anumite ideologii, doctrine sau religii);
 • Sa aiba, conform statutului, capacitatea de a actiona in domeniul caruia i se adreseaza proiectul si
  sa fie direct raspunzatori pentru elaborarea si managementul proiectului si sa nu actioneze ca intermediari.
Activitati eligibile

In cadrul acestei componente se pune accentul pe urmatoarele elemente cheie:

 • Imbunatatirea sustenabilitatii sectorului prin incurajarea ONG de crea retele/platforme romanesti si prin incurajarea participarii organizatiilor romanesti la platforme/miscari europene;
 • Dezvoltarea capacitatii ONG, atat la nivel intern, prin activitati de dezvoltare organizationala, cat si la nivel extern, prin crearea de noi Centre de resurse pentru ONG sau consolidarea Centrelor deja existente;
 • Asigurarea vizibilitatii initiativelor ONG in randul publicului larg;
 • Implicarea ONG in activitati de educatie civica.
Conditii de finantare

Suma totala indicativa disponibila pentru finantarea proiectelor in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte este 1.700.000 Euro.

Orice finantare nerambursabila oferita in cadrul acestui program trebuie sa se incadreze intre urmatoarele valori minime si maxime:

 • Suma minima: 10.000 Euro;

 • Suma maxima: 100.000 Euro.

Solicitantii pot actiona individual sau in consortiu cu alte organizatii partenere. Durata unui proiect nu poate depasi 10 luni.

Termene limita

Termenul limita de primire a cererilor de finantare este 21 mai 2008, ora 16:00 (ora oficiala a Romaniei).

Finantator: Ministerul Economiei | Guvernul Romaniei
Sursa: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.