Program de promovare a exporturilor anunțat de ministrul economiei Claudiu Năsui

Claudiu-Nasui.png

Ministerul Economiei intenționează să considere cheltuielile eligibile din programul de promovare a exporturilor ca fiind deductibile în valoare triplă, a declarat, marți, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui.

“Ce vom face este că vom considera aceleași cheltuieli care sunt acum eligibile în program, în schemele actuale, adică cazare, transport și chirie, să fie triplu deductibile. Adică dacă dumneavoastră aveți o firmă și cheltuiți 100 de lei pentru internaționalizare, să vă deduceți 300 de lei din profit, și în felul acesta dumneavoastră alegeți unde mergeți și la ce târguri alegeți să participați, suportați evident dumneavoastră cheltuielile, dar le puteți deduce într-un mod extins. Și în felul acesta deschidem tot acest sistem pentru toți antreprenorii din România, nu doar pentru câțiva, făcând și un sistem mult mai transparent și care chiar să fie dedicat pentru toți. (…) Intenționăm să implementăm această soluție după ce operaționalizăm toate schemele de ajutor de stat pe care statul român le-a promis anul trecut”, a afirmat Claudiu Năsui în cadrul conferinței ”Capitalul autohton – nivelul următor: planurile de adecvare și de internaționalizare în noua economie post-Covid”, a declarai Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei a apreciat că în prezent programul de promovare a exporturilor funcționează ca un cartel.

“În prezent, sistemul (de promovare a exporturilor, n.r.) funcționează destul de cartelizat, centralizat. E o mână de oameni care decid la ce târg pot să meargă firmele din România pe banii statului și apoi tot un grup restrâns de oameni face selecția firmelor care se duc și care nu se duc la acele târguri. Noi vrem să deschidem acest proces și să-l facem într-un mod în care toate firmele din România au șansa să se internaționalizeze, să își găsească piețe de export, fără să mai treacă prin pixul unui ministru sau al unui organ al statului sau prin vreo centralizare sau vreo pâlnie oarecare”, a subliniat Claudiu Năsui.

Pe subiectul întreruperii în acest an a programului de promovare a exporturilor, ministrul Economiei a indicat că majorarea deficitului bugetar este mai importantă decât majorarea deficitului balanței comerciale… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.