Programul “Asocierea – O sansa pentru agricultori”

agricultura-asociere.jpg

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Programul “Asocierea – o sansa pentru agricultori” de dezvoltare a intreprinderilor sociale agricole

Institutul de Economie Sociala vine in intampinarea nevoilor agricultorilor care doresc sa lanseze sau sa dezvolte intreprinderi sociale, intreprinderi in forme asociative de organizare, care sa permita realizarea de activitati economice in interesul comunitatii sau al membrilor, prin programul “Asocierea – O sansa pentru agricultori”.

Programul isi propune sa contribuie la dezvoltarea unor forme asociative specifice economiei sociale in agricultura dupa modelele europene si este sustinut de formatori si consultanti in domeniu instruiti in cadrul prestigiosului institut EURICSE (European Research Institute for Cooperatives and Social Entreprises) din Italia.

Prin prezentul anunt, Institutul lanseaza selectia unei organizatii sau a unui grup de initiativa dintr-o comunitate rurala in care agricultura reprezinta o activitate economica de baza. Participand la acest program acetstia isi vor dezvolta cunostintele si abilitatile specifice unei forme de asociere, vcor dezvolta un plan de afaceri si vor fi consiliati de echipa IES pentru identificarea finantarii si punerea sa in practica.

Institutul de Economie Sociala (IES) este un observator avizat si un suporter activ al economiei sociale din Romania si anume: asociatii si fundatii, case de ajutor reciproc ale salariatilor si pensionarilor, cooperative, asociatii agricole si de proprietari de paduri avand o echipa multidisciplinara de experti economisti, sociologi, juristi si practicieni – manageri de economie sociala. Institutul doreste sa contribuie la dezvoltarea economiei sociale din Romania prin promovarea unor politici publice favorabile, formare, consultanta si informare de specialitate destinate practicienilor in vederea crearii de noi intreprinderi ale economiei sociale si pentru dezvoltarea celor deja existente.

I. Programul de formare si dezvoltare “Managementul intreprinderilor sociale”

Acest program de formare va propune sa invatati cum sa incepeti, dezvoltati si sa conduceti asociatia dvs. de agricultori ca pe o intreprindere.

Ce va propunem:
1. Sa cunoastem impreuna legislatia si programele nationale si europene si oportunitatile pe care acestea le aduc pentru dezvoltarea afacerii dvs. Sa va dezvoltati abilitatile si cunostintele necesare pentru a infiinta, conduce si administra o intreprindere de economie sociala (analiza de nevoi, planificare strategica si de afaceri, analiza pietei, bugetare, management financiar si al resurselor umane, finantare, marketing, diferente intre activitatea unei intreprinderi in forma asociativa si de societate comerciala, calculul rentabilitatii);
2. Sa aflati cum sa gestionati banii si personalul intrepridnerii, cum sa analizati piata astfel incat sa asigurati succesul afacerii dvs., cum sa va faceti reclama pentru a vinde produsele, cum au reusit sa aiba succes alte intreprinderi sociale.

II. Programul de CONSULTANTA “Planul de afacere, o realitate”

Echipa IES va fi alaturi de asociatie cu sfaturi si consiliere pentru a dezvolta un plan de afaceri de succes si a-l pune in practica, oferiond asistenta inclusiv in gasirea finantarilor necesare. Se va oferi consultanta de tip juridic, financiar, de marketing si vanzari si de management al afacerii.

III. VIZITA DE STUDIU

In cadrul vizitei de studiu veti putea vedea cum au reusit altii sa dezvolte o intreprindere sociala de succes. Veti putea discuta direct cu persoane interesate de acelasi domeniu, care au reusit. La aceste vizite vor putea participa, pe langa dvs, si partenerii dvs din comunitate. Durata vizitei de studiu este de 3 zile.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un grup sau o asociatie pentru a participa la Programul “Asocierea – o sansa pentru agricultori” sunt:
1. Sa activeze intr-o comunitate cu potential agricol mai ales in domeniul legumiculturii sau horticulturii + cu exploatatii agricole mici, cu un grad redus de dotare, inclusiv gospodarii in care se cultiva preponderent pentru propriul consum dar exista potential de dezvoltare a unor produse pentru piata;
2. Sa isi desfasoare activitatea in judetele Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova;
3. Sa existe sau sa doreasca sa creeze o asociatie sau alta forma asociativa pentru a obtine venituri.
Se va acorda prioritate comunitatilor din teritoriile in care exista un Grup de Actiune Locala – programul Leader.

Dosarele de candidatura pot fi trimise pe e-mail la adresa [email protected] sau prin posta la adresa Blv. Nerva Traian Nr 21, Sector 3, Bucuresti – in atentia Dianei Berceanu – programul “Asocierea: o sansa pentru agricultori”, pana la data de 4 august 2012.

Finantator: Institutul de Economie Sociala
Sursa: FDSC

Ghidul programului

Formular 1

Formular 2

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.