Pe data de 11 decembrie 2018 Comitetul de Monitorizare al Programului, reunit la Satu Mare, a aprobat proiectele depuse in cadrul celui de-al 3-lea Apel de proiecte, lansat pentru Prioritatile de investitie:
– 7/c – sisteme ecologice de transport,
– 8/b – sustinerea cresterii eficiente a ocuparii fortei de munca si
– 9/a – investitii in infrastructura medicala.
In cadrul acestui Apel au fost depuse 57 de proiecte, valoarea finantarii nerambursabile solicitate fiind de 92.010.079,08 euro. La Satu Mare, reprezentantii statelor membre au aprobat finantarea pentru 33 de proiecte noi. Dintre acestea, 3 proiecte se afla sub rezerva unui aviz favorabil din partea ministerelor competente din ambele tari, pentru a putea fi supracontractate.
Mai multe informatii despre proiectele recent aprobate, in site-ul programului. O data cu aprobarea acestor 33 de proiecte, Programul Interreg V-A Romania-Ungaria a angajat inca 55.983.189,90 euro din FEDR (din care 50.893.809 euro reprezinta alocarea pentru Apel iar 5.089.380,90 euro suma supracontractata).
A doua zi, pe 12 decembrie 2018, la Satu Mare, a avut loc evenimentul anual al Programului Interreg V-A Romania-Ungaria: conferinta “Making a Difference: ROHU Projects in Focus”.
Conferinta a fost onorata de prezenta unor invitati de seama, printre care doamna Vittoria Alliata di Villafranca, Director DG REGIO pentru Europa de Est, Excelenta Sa domnul Botond Zákonyi, Ambasadorul Ungariei in Romania, si domnul Sava Diamandi, reprezentantul Ambasadei Romaniei in Ungaria.
Autoritatea de Management a Programului a fost reprezentata de doamna Roxana Panaite-Racovita-Jalova, seful Autoritatii de Management, iar din partea Autoritatii Nationale a participat doamna Nikoletta Horváth, seful departamentului pentru Programe de Cooperare Transfrontaliera din cadrul Ministerulului Afacerilor Externe si Comertului din Ungaria. La nivel local, evenimentul a fost salutat prin discursul domnului Csaba Pataki, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare.
Tema principala a discutiilor a fost progresul Programului si perspectivele regiunii in urmatoarea perioada de programare, 2021-2027. Cei prezenti au avut astfel ocazia de a schimba idei si de a afla mai multe despre proiectele RO-HU aflate in implementare.
Conferinta a reunit peste 100 de participanti din ambele state partenere: parti interesate de Program, beneficiari de finantare si profesionisti care lucreaza in domeniul cooperarii teritoriale si/sau dezvoltarii regionale. Evenimentul s-a incheiat cu un recital de colinde sustinut in limbile romana si maghiara de un grup de copii din Satu Mare.
Sursa: MDRAP