Programul de finantare Fondul pentru Inovare Civica

inovare-sociala.jpg

Fondul pentru Inovare Civica isi propune sa sprijine initiative si actiuni civice inovative ale organizatiilor neguvernamentale din Romania, responsabilizarea si cresterea participarii active a cetatenilor pentru a contribui la dezvoltarea comunitatii.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 03.07.2015
Valoare maxima: 60.000 lei

Fondul pentru Inovare Civica urmareste sa sprijine initiative in urmatoarele domenii:

 • Mobilizarea si responsabilizarea cetatenilor
 • Actiuni de advocacy si monitorizare a institutiilor/autoritatilor publice
 • Educatie civica si implicarea copiilor si tinerilor in viata comunitatii

inovare socialaMai jos sunt prezentate, cu titlu de exemplu, tipuri de proiecte care pot fi derulate in cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte:

 • Dezvoltarea de instrumente de implicare civica;
 • Activitati de promovare a educatiei civice in contexte formale si nonformale;
 • Activitati de capacitare a cetatenilor – formare, mentorat, facilitare comunitara, etc;
 • Implicarea si responsabilizarea copiilor si tinerilor, cetatenilor, autoritatilor publice in viata comunitatii in care traiesc;
 • Activitati de participare a cetatenilor la elaborarea si adoptarea deciziilor publice la nivel comunitar;
 • Activitati de promovare a dialogului structurat si a utilizarii mecanismelor de consultare si participare publica intre cetateni si autoritatile locale/centrale;
 • Activitati de promovare si informare a tuturor factorilor interesati asupra posibilitatilor de implicare la nivel comunitar in activitati specifice prin intermediul a diverse mijloace – consultari, forum-uri, dezbateri, cafenele publice, simulari, etc;
 • Facilitarea accesului la informatii privind politicile bugetare si stabilirea unor mecanisme juridice si institutionale care sa sustina raspunderea si responsabilitatea factorilor de decizie;
 • Stabilirea unor mecanisme juridice si institutionale care sa sustina raspunderea si responsabilitatea factorilor de decizie;
 • Activitati de monitorizare si evaluare a standardelor de integritate in cadrul administratiei si institutiilor publice locale/central cu participarea cetatenilor (de exemplu: sanatate, educatie, asistenta sociala, politie si promovarea schimbarilor care se impun);
 • Actiuni de monitorizare a activitatii alesilor de catre cetateni;
 • Initiative care vizeaza imbunatatirea/incurajarea/consolidarea relatiei alegator-ales, atat in context pre-electoral cat si dupa alegeri, in vederea cresterii responsabilitatii si transparentei parlamentarilor si promovarea bunelor practici de consultare publica;
 • Activitati de implicare a organizatiilor neguvernamentale in formularea si/sau monitorizarea; politicilor specifice si actiunilor concrete in domeniul in care activeaza organizatia initiatoare;
 • Analiza, diagnoza, evaluarea politicilor publice existente, in contextul derularii unei campanii de advocacy.

Enumerarea tipurilor de proiecte de mai sus nu este limitativa, ci numai exemplificativa!

Va rugam sa aveti in vedere ca Fondul pentru Inovare Civica nu finanteaza furnizarea de servicii sociale.

Valoarea estimativa a finantarilor acordate va fi de 60.000 lei/proiect.

Nota: FDSC este flexibil in ceea ce priveste valoarea finantarii solicitate, atat timp cat este justificata de catre solicitant.

Se recomanda ca durata unui proiect sa fie cuprinsa intre 4 si 12 luni.

Eligibilitatea solicitantilor

Solicitantii eligibili sunt organizatii neguvernamentale fara scop lucrativ sau patrimonial, cu sediul in Romania si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

 • sunt constituite, organizate si administrate in conformitate cu legislatia care guverneaza organizatiile neguvernamentale si fara scop lucrativ din Romania, si anume asociatie ori fundatie constituita conform OG nr. 26/2000 sau legii 21/1924 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si
 • sunt independente de guvern si alte autoritati locale, regionale si nationale si
 • sunt independente de persoane juridice cu scop lucrativ si
 • sunt independente de partide politice si
 • sunt direct raspunzatori pentru elaborarea si managementul proiectului si nu actioneaza ca intermediari si
 • au dreptul, potrivit statutului, sa deruleze activitatile in domeniul abordat in proiect.

Acest Program se adreseaza cu precadere organizatiilor mici, iar solicitantii cu o medie a bugetelor anuale (pe ultimii 3 ani fiscali) reprezentand mai putin de 60.000 USD vor avea prioritate la finantare.

In cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte sunt incurajate parteneriatele intre diferiti actori sociali, in scopul de a servi mai bine obiectivele actiunii propuse si, in consecinta, obiectivele stabilite pentru proiect. Cu toate acestea, solicitantii pot actiona fie individual, fie in parteneriat.

Indiferent de tipul de organizatie/institutie, partenerii trebuie sa aiba personalitate juridica.

Cheltuielile eligibile

Fiecare cerere de finantare va include si o detaliere a costurilor eligibile. Prezentarea acestor costuri se va face cu respectarea formatului atasat (Anexa Bugetul proiectului).

Bugetul total al proiectului va include costuri totale (inclusiv TVA) cu conditia ca, potrivit legii, TVA-ul sa nu poata fi recuperat de catre Beneficiar si/sau partener/i.

Bugetul cuprinde atat costurile ce urmeaza a fi acoperite din finantarea nerambursabila cat si, daca este cazul, cele care reprezinta contributia proprie a solicitantului si/sau partenerului/ilor la proiect.

Beneficiarul are obligatia sa tina o evidenta financiar-contabila separata a veniturilor si cheltuielilor aferente proiectului.

Solicitantul si partenerii vor putea asigura cofinantarea proiectului printr-o contributie proprie care poate fi in numerar sau in natura. Aceasta contributie nu este obligatorie, dar sunt apreciate proiectele care aduc cofinantare indiferent de linia/capitolul de buget.

Contributia in natura poate fi adusa de catre solicitant si/sau de partenerii acestuia.

Prin contributia in natura se intelege furnizarea unor active in cadrul proiectului, care nu presupun cheltuieli in numerar. Sumele declarate ca si valoare a contributiei in natura se stabilesc pe baza preturilor curente de piata. 

Fiecare proiect va putea avea o componenta de dezvoltare organizationala bine definita. Dimensiunile acestei componente, ca si resursele alocate, nu vor putea depasi 30% din bugetul total al proiectului.

Contributia in natura poate fi sub doar forma de munca voluntara. Pentru a determina valoarea muncii voluntare, se va tine cont de timpul dedicat implementarii proiectului (in ore/zile) si venitul pe care l-ar realiza o persoana angajata pe un post similar (de preferat in aceeasi organizatie).

Pentru a determina valoarea muncii voluntare, se va tine cont de timpul dedicat implementarii proiectului (in ore/zile) si venitul pe care l-ar realiza o persoana angajata pe un post similar (de preferat in aceeasi organizatie).

Termen-limita

In cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte, solicitantii vor depune initial o Scrisoare de intentie (fara alte anexe suplimentare) urmand ca, doar in cazul in care Scrisoarea a fost selectata, acestia sa depuna si Cererea de finantare, cu toate anexele aferente.

Procesul de aplicare, atat Etapa I – Scrisoarea de intentie, cat si Etapa II – Cererea de finantare, se vor desfasura exclusiv online, pe platforma www.finantare.fdsc.ro.

Termenul limita pentru depunerea Scrisorii de intentie este 3 iulie 2015, orele 16.00. Se pot face modificari online ale scrisorii pana la data-limita, dupa care scrisoarea intra in procedura de evaluare.

O organizatie va putea depune cel mult 2 scrisori de intentie, in calitate de solicitant sau partener.

Nota: In cazul in care o organizatie va depune mai mult de doua scrisori de intentie in calitate de solicitant sau partener, toate scrisorile vor fi eliminate automat din evaluare.

Potentialii solicitanti care doresc sa adreseze intrebari referitoare la aceasta etapa a programului le pot transmite pana pe data de 30 iunie 2015 prin e-mail la adresa [email protected] sau telefonic la 021-3100181, persoana de contact: Raluca Teodor.

Finantatori: Romanian-American Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, OMV Petrom, Raiffeisen Bank

Sursa: FDSC

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul programului (PDF)

[caseta-final-fise]

13 thoughts on “Programul de finantare Fondul pentru Inovare Civica”

 1. Ciobanu Ciprian spune:

  Buna ziua, as dori sa clarific o mica confuzie care apare in Ghidul solicitantilor cu privire la termenul limita pentru depunerea Cererilor de finantare. Acesta va fi anuntat in aprilie 2013 si vom avea posibilitatea sa trimitem cererile pana la o data ulterioara? Sau va fi anuntat mai devreme, odata cu emailul de confirmare a acceptarii scrisorii de intentie, iar termenul limita este undeva in aprilie 2013?
  Va multumesc!

 2. Mihaela spune:

  Un ONG poate inainta “scrisoare de intentie” pentru doua proiecte care raspund obiectivului general al programuli Fondul pentru Inovare Civica?

 3. ION DUMITRESCU spune:

  Buna ziua.
  Va rog ft.mult, daca se poate, sa ma ajutati cu ceva informatiii. ma intereseaza pe o.n.g, sa accesez fonduri pt. INFRASTRUCTURI CRITICE(initierea / instruirea / protectia populatiei, impotriva dezastrelor naturale- FIE ELE DE ORICE FEL), sau pt. atacuri cibernetice

  VA IMPLOR, poate-mi raspunde cineva pe email, ori 0756506919.
  Va multumesc mult.

 4. Dumitrescu spune:

  ma intereseaza pe o.n.g, sa accesez fonduri pt. INFRASTRUCTURI CRITICE(initierea / instruirea / protectia populatiei, impotriva dezastrelor naturale- FIE ELE DE ORICE FEL), sau pt. atacuri cibernetice

  VA IMPLOR, poate-mi raspunde cineva pe email, ori 0756506919.
  Va multumesc mult.

 5. Marius spune:

  Buna ziua,
  Anexele 2,3 si 4 nu se afla in pachetul cu documente. Vor fi publicate dupa trimiterea scrisorii de intentie?
  Multumesc

 6. Florica Sarca spune:

  Bună ziua.
  Cererea de finanțare se va face pe antetul ONG?
  Vă mulțumesc.

 7. Szasz Marton spune:

  Buna ziua.
  Ma intereseaza infiintarea unei cantine sociale pentru persoane vulnerabile din fonduri nerambursabile.
  Exista aceasta oportunitate pe piata finantarilor?
  Multumesc

 8. vasi spune:

  pot accesa aceste fonduri petru a-mi face o ferma de capre?daca da ce conditii sunt necesare ?

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   DA, puteti lua bani europeni prin PNDR: https://www.finantare.ro/programul-national-de-dezvoltare-rurala-pndr. Va recomand sa depuneti o cerere de finantare aici: http://cerere.finantare.ro/ si veti fi contactat in cel mai scurt timp de un consultant specializat in scrierea proiectelor cu finantare pe mediul rural.

   Mult succes!

   1. ION DUMITRESCU spune:

    ma intereseaza pe o.n.g, sa accesez fonduri pt. INFRASTRUCTURI CRITICE(initierea / instruirea / protectia populatiei, impotriva dezastrelor naturale- FIE ELE DE ORICE FEL), sau pt. atacuri cibernetice

    VA IMPLOR, poate-mi raspunde cineva pe email, ori 0756506919.
    Va multumesc mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.