Programul Jean Monnet – Sprijinul acordat asociatiilor europene care isi desfasoara activitatea la nivel european in domeniul integrarii europene si educatiei si formarii

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Programul Jean Monnet, activitatea de baza 3 – Sprijinul acordat asociatiilor europene care isi desfasoara activitatea la nivel european in domeniul integrarii europene si educatiei si formarii – Subventii anuale de functionare 2013

Obiective si descriere

Scopul prezentei cereri de propuneri este de a sustine asociatiile europene din domeniul educatiei si formarii care desfasoara activitati in ceea ce priveste:

 • teme de integrare europeana; si/sau
 • urmarirea obiectivelor politicii europene din domeniul educatiei si formarii.

Programul de invatare pe tot parcursul vietii (Lifelong Learning Programme, LLP si, mai exact, subprogramul Jean Monnet al acestuia constituie temeiul juridic.

In punerea in aplicare a activitatii de baza 3 a programului Jean Monnet, obiectivele specifice ale prezentei cereri de propuneri sunt:

 • sprijinirea asociatiilor europene de inalta calitate care contribuie la sporirea cunostintelor si a gradului de constientizare cu privire la procesul de integrare europeana prin educatie si formare;
 • sprijinirea asociatilor europene de inalta calitate care contribuie la punerea in aplicare a cel putin unuia dintre obiectivele strategice ale cadrului strategic pentru cooperarea europeana in domeniul educatiei si formarii (“E&T 2020”).

Candidatii eligibili sunt asociatiile europene din domeniul educatiei si formarii care desfasoara activitati in ceea ce priveste:

 • teme de integrare europeana; si/sau
 • urmarirea obiectivelor politicii europene din domeniul educatiei si formarii.

Asociatiile europene trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa fie organizatii nonprofit;
 • sa fie situate si sa aiba personalitate juridica si sediu de peste doi ani fara intrerupere (la data-limita a cererii de propuneri) in una sau mai multe dintre tarile eligibile pentru LLP (cele 27 de state membre ale UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Turcia, Croatia, Elvetia, Serbia si fosta Republica iugoslava a Macedoniei);
 • sa isi desfasoare majoritatea activitatilor in statele membre ale Uniunii Europene si/sau in alte tari eligibile pentru LLP;
 • sa existe in calitate de organisme care urmaresc un obiectiv de interes european general, astfel cum este definit la articolul 162 din normele de punere in aplicare a Regulamentului financiar prevazute de Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei, cu modificarile ulterioare.

In plus, pentru a fi eligibila in cadrul prezentei cereri de propuneri, componenta unei asociatii europene trebuie sa corespunda uneia dintre urmatoarele doua categorii:

 • fie asociatia europeana este compusa exclusiv din asociatii care la randul lor sunt alcatuite din membri (adica membrii sunt la randul lor asociatii “umbrela” la nivel transnational, regional sau local). Asociatiile europene care sunt formate exclusiv din asociatii care au la randul lor membri trebuie sa aiba membri in cel putin 6 state membre ale UE diferite.

Asociatiile membre ale asociatiei europene trebuie sa aiba statut de “membru titular” (organizatiile membre asociate si observatorii nu sunt considerati “membri titulari”). Membrii trebuie sa aiba personalitate juridica corespunzatoare, sa fie organizatii non-profit si sa isi desfasoare activitatea in domeniul educatiei si formarii. Persoanele fizice si organismele cu scop lucrativ nu sunt considerate organizatii membre eligibile;

 • fie asociatia europeana este compusa din membri care nu au toti o structura formata din mai multi membri. Astfel, asociatia europeana poate fi compusa (partial sau integral) din institutii si organizatii care isi desfasoara activitatea in domeniul educatiei si formarii care nu sunt la randul lor formate din membri (precum scolile primare si secundare si institutiile de invatamant superior). Asociatiile europene care includ institutii sau organizatii care nu sunt formate la randul lor din membri trebuie sa aiba membri in cel putin 9 state membre ale UE diferite.

Institutiile si organizatiile membre care nu au la randul lor membri trebuie sa aiba statut de “membru titular” (organizatiile membre asociate si observatorii nu sunt considerati “membri titulari”). Membrii trebuie sa fie organizatii nonprofit si sa isi desfasoare activitatea in domeniul educatiei si formarii conform indicatiilor de mai sus. Persoanele fizice nu sunt considerate organizatii membre eligibile;

Activitati eligibile

Finantarea din partea Uniunii Europene prevazuta de prezenta cerere de propuneri ia forma unor subventii de functionare. Aceste subventii reprezinta un sprijin pentru o parte a costurilor suportate de beneficiarii selectati pentru activitatile europene desfasurate in conformitate cu un program de lucru convenit.

Activitatile programului de lucru propus trebuie sa contribuie la:

 • sporirea cunostintelor si a gradului de constientizare a procesului de integrare europeana prin educatie si formare; si/sau
 • punerea in aplicare a cel putin unuia dintre urmatoarele obiective strategice ale “E&T 2020”:

1. transformarea invatarii pe tot parcursul vietii si a mobilitatii in realitate;
2. imbunatatirea calitatii si eficientei educatiei si formarii;
3. promovarea echitatii, coeziunii sociale si a cetateniei active;
4. sporirea creativitatii si inovarii, inclusiv a spiritului antreprenorial, la toate nivelurile de educatie si formare.

Bugetul total indicativ al UE pentru cofinantarea asociatiilor europene in cadrul prezentei cereri este de 748.400 EUR.

Subventia de functionare maxima pentru o asociatie pentru programul anual de lucru de 12 luni (corespunzator exercitiului bugetar 2013) nu depaseste 100 000 EUR.

Sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeana nu depaseste 75% din bugetul estimativ anual eligibil al asociatiei europene.

Termenul-limita pentru depunerea cererilor online (formularul electronic) este 15 noiembrie 2012, ora 12.00 – ora Bruxelles-ului.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Europa.eu

Website-ul programului
Ghidul programului

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.