Programul National de Dezvoltare Locala primeste un fond de 30 miliarde de lei

Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) – initiat in 2013 de Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale – va beneficia de un fond de 30 de miliarde de lei in perioada 2017-2020, cand se va afla in a doua etapa de implementare.

In prima etapa (2013-2016), Programul a avut o valoare de 5,5 miliarde de lei. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, banii au fost alocati fara ca Ministerul sa mai si verifice cum au fost cheltuiti. In plus, PNDL s-a suprapus cu unele componente pentru care Uniunea Europeana oferea fonduri de dezvoltare.

Adoptata prin Ordonanta de Urgenta

Decizia de a alimenta PNDL cu 30 de miliarde de lei (circa 6,6 miliarde de euro) a fost adoptata de Guvernul Grindeanu printr-o Ordonanta de Urgenta din 18 ianuarie 2017, publicata in Monitorul Oficial in 25 ianuarie 2017.
Aceeasi OUG mai reglementeaza, la gramada, majorarea stimulentului de insertie pentru mamele care revin la serviciu, stimularea mobilitatii fortei de munca, sprijinul financiar oferit organizatiilor romanilor de pretutindeni si altele.

Suma de 30 de miliarde de lei ar urma sa fie cheltuita pentru construirea a 2.500 de crese si gradinite, reabilitarea a 2.000 de scoli si extinderea retelelor de iluminat public, cu prioritate in mediul rural. Fondurile din PNDL mai pot fi folosite pentru reabilitarea dispensarelor medicale, dar si pentru construirea de poduri si podete.

Septimius Parvu, de la organizatia Expert Forum, care a analizat prima etapa din PNDL, spune ca suma alocata pentru perioada 2017-2020 este imensa si ca marea miza va fi transparenta cheltuirii acestor bani.

„Banii vor fi impartiti doar prin Ordin de ministru”

Cum se explica decizia Guvernului de a stabili fondurile pentru PNDL prin procedura de urgenta?

„Consecinta negativa pe care o poate avea neadoptarea acestei Ordonante de Urgenta este faptul ca unele dintre serviciile esentiale pe care statul si unitatile administratiei publice locale trebuie sa le asigure cetatenilor nu pot fi oferite la standarde de calitate si siguranta sau nu pot fi oferite deloc in anumite zone izolate, atragand afectarea starii de sanatate a populatiei, a conditiilor de trai si imposibilitatea accesarii in conditii de siguranta si respect a exercitarii dreptului fundamental la invatatura (…)”

Acesta este fragmentul din Ordonanta unde se justifica alocarea celor 30 de miliarde fara vreo dezbatere aferenta.
Ministerul care va dispune de acesti bani este tot cel al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus acum de vicepremierul Sevil Shhaideh.

„E vorba, totusi, de un program pentru infrastructura mica, adica proiectele sunt cuprinse intre 2 si 10 milioane de lei, fiecare. Deci, suma de 30 de miliarde e imensa. In plus, acesti bani vor fi impartiti doar pe baza unui Ordin de ministru.

Noi am solicitat ca Ministerul Dezvoltarii sa transparentizeze cheltuirea acestor bani, sa publice punctajele obtinute de proiecte, sa aloce un cod eventual in genul codurilor SMIS (Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale – n.r.), pentru a putea urmari ce se intampla cu fiecare proiect in parte.

Inainte sa alocam si mai multi bani pentru acest Program, ar trebui sa evaluam cum s-au cheltuit fondurile de pana acum”, este de parere Septimius Parvu de la Expert Forum.

Evidente contabile pastrate pe Google Docs

Temerile provin din faptul ca, in 2013 si 2014, peste 2 miliarde de lei au fost alocati discretionar prin Ordin de ministru, chiar de catre Liviu Dragnea – care era ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Cel putin asta arata Curtea de Conturi intr-un raport voluminos, dat publicitatii in 2016.

In document se spune ca, sub conducerea lui Liviu Dragnea, Ministerul Dezvoltarii Regionale nu a verificat nici macar o singura investitie pentru care alocase bani in cadrul PNDL.

De altfel, cheltuielile facute in prima etapa a PNDL au fost evidentiate atat de haotic, incat nici n-au putut fi evaluate de catre inspectorii Curtii de Conturi: in raportul mentionat se spune ca evidentele tinute in acest sens de Ministerul Dezvoltarii sunt inutile.

Potrivit Curtii de Conturi, „situatia contabila a cheltuirii catorva miliarde de lei a fost facuta in niste tabele Excel, pastrate in Google Docs”, unde putea interveni orice angajat al ministerului.

Raportul Curtii de Conturi referitor la prima etapa a PNDL mai subliniaza un fapt grav: multe fonduri alocate fara o strategie clara contraziceau angajamente luate de Romania in fata UE.

In plus, administratiile locale au fost stimulate sa prefere varianta de a cere bani Ministerului Dezvoltarii, care era controlat politic, in loc sa incerce sa acceseze fonduri europene.

„Distributia fondurilor este predispusa la clientelism

Prima etapa a PNDL a reprezentat si tema unei analize realizate de Expert Forum. Organizatia a ajuns la concluzia ca o mare parte din fonduri a ajuns in conturile unor firme apropiate asa-numitilor baroni locali.

„Distributia acestor fonduri este predispusa la clientelism politic practicat de toate partidele, iar, in perioada 2012-2016, un primar la putere avea sanse de doua ori mai mari sa obtina bani prin PNDL decat unul din opozitie”, se arata in analiza realizata de Expert Forum.

Unul dintre exemplele oferite se refera chiar la judetul Teleorman, unde compania Teldrum, abonata la contracte publice inca din perioada in care Liviu Dragnea era seful Consiliului Judetean, a castigat 19 proiecte in valoare totala de aproape 70 de milioane de euro.
*
Programul National de Dezvoltare Locala a fost initiat in 2013 de catre Liviu Dragnea tot printr-o Ordonanta de Urgenta, devenita ulterior lege.

Potrivit acestei legi, banii din cadrul Programului sunt alocati prin Ordin al ministrului Dezvoltarii, la cerere, in baza unor proiecte de investitii prezentate de autoritatile locale.

Sursa: Pressone.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top