Programul National de Dezvoltare Rurala

Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 20013 a fost aprobat miercuri 20 februarie 2008.

In luna martie urmeaza sa fie lansate primele masuri de investitii cu impact puternic asupra restructurarii agriculturii, a sectorului alimentar si a spatiului rural. Aceste masuri au conditii similare cu cele ale Programului SAPARD, sunt asteptate de marea majoritate a potentialilor beneficiari si au pregatit cadrul institutional si legislativ de implementare.

Odata cu aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala, Romania va primi din partea Uniunii Europene un prim avans de 3,5% din valoarea totala alocata de cca 8 miliarde Euro, in vederea inceperii primelor actiuni de finantare.

IMPORTANT (de citat in proiectele pe care le veti depune)
Profilul Romaniei:

Teritoriu: 238 000 km2 (6% din suprafata UE, al doilea nou stat membru ca marime – dupa Polonia)
PIB: 34% din media EU-25 (cifrele din 2005) (Aceasta reprezinta <1% din PIB-ul total al UE.)
Populatia: 21 de milioane
Zone rurale: 87,1% din teritoriu si 45,1% din populatie (in conformitate cu definitia acestora la nivel national).
Utilizand definitia standard a OCDE, pentru a permite comparatia cu alte state membre, Romania apare cu o populatie rurala semnificativ mai numeroasa decat media.

Sectorul agricol: sectorul agricol este mai important decat in majoritatea celorlalte state membre, intrucat 32% din populatie lucreaza in agricultura si silvicultura, contributia acestora reprezentand 12,1% din PIB in 2006 (13,6% la VAB totala). Cu toate acestea, productivitatea este foarte redusa (o indicatie a acestui fapt o constituie raportul de 63 UMA/100 ha dintre forta de munca utilizata si suprafata cultivata), iar deficitul balantei comerciale in domeniul produselor agro-alimentare continua sa creasca (1,3 miliarde de euro in 2005).

Agricultura in Romania se caracterizeaza in principal prin structura sa duala: un numar mic de persoane juridice, majoritatea ferme mari de tip comercial (18 263 de asemenea ferme, cu o suprafata medie de 269 ha, insumand 34,5% din SAU), ceea ce inseamna ca sub 0,5% din exploatatii constituie peste o treime din SAU, iar restul de 99,5% reprezinta doua treimi din SAU. Aproximativ 3 milioane de exploatatii care acopera circa 30% din terenurile agricole se considera ca practica exclusiv o agricultura de subzistenta.

SAU: 14,7 milioane ha (61,8% din suprafata totala a tarii). Teren arabil 63,9% – culturi principale: cereale, oleaginoase; fanete 33%; cresterea bovinelor, ovinelor si porcinelor are loc in principal la ferme de dimensiuni reduse.

Silvicultura: 6,7 milioane ha (28,3% din suprafata totala a tarii). Se caracterizeaza prin fragmentarea proprietatii ca urmare a restituirii terenurilor nationalizate, ceea ce greveaza asupra gestionarii corecte a padurilor.

Industria alimentara: peste 11 000 de societati, care reprezinta 7% din VAB nationala si ofera locuri de munca pentru 3,5% din populatia activa. Numai 1% dintre intreprinderi au peste 250 de angajati, iar doua treimi dintre acestea sunt microintreprinderi cu mai putin de 9 angajati. Una dintre problemele esentiale este respectarea standardelor UE.

Industria de prelucrare a lemnului: contribuie cu 3,5% din PIB si ofera locuri de munca pentru 84 000 de persoane.
Zonele de munte reprezinta 30% din teritoriul national. Alte zone defavorizate reprezinta 12% din teritoriul national, inclusiv Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. in total, ZD reprezinta 42% din teritoriul national (34,5% din SAU).

Romania dispune de un mediu natural bogat si o mare biodiversitate, incluzand Muntii Carpati, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si 300 000 ha de paduri virgine. Ecosistemele naturale si seminaturale reprezinta aproximativ 47% din teritoriul national. Aproximativ 2,4 milioane ha din fanetele seminaturale ale tarii sunt clasificate ca zone cu valoare naturala importanta (VNI).

Zonele rurale se caracterizeaza printr-o populatie dispersata si printr-o infrastructura de calitate foarte scazuta (numai 33% dintre rezidentii zonelor rurale sunt conectati la reteaua de alimentare cu apa, numai 10% la sistemul de canalizare si numai 10% din drumurile de tara sunt de calitate adecvata). Infrastructura sociala de baza (sistemul sanitar si de invatamant, reteaua financiara si de creditare etc.) este, de asemenea, mult mai slab dezvoltata decat in zonele urbane. Acesti factori afecteaza calitatea vietii in zonele rurale, impiedica dezvoltarea economica, maresc migratia de la sat la oras si exacerbeaza problemele de sanatate si de mediu. Economia rurala este in mare masura dependenta de agricultura si de silvicultura, activitatile alternative fiind foarte slab dezvoltate, iar nivelurile de venit fiind mai reduse decat in zonele urbane.

Strategia aleasa, corespunzand acestui profil:

Pe baza provocarilor cheie identificate, a Orientarilor strategice ale Comunitatii (OSC) si a obiectivelor de la Lisabona si de la Göteborg, au fost definite urmatoarele obiective globale:

– facilitarea transformarii si modernizarii sectoarelor de productie si de prelucrare din agricultura si din silvicultura, imbunatatirea competitivitatii si asigurarea durabilitatii mediului;
– mentinerea si consolidarea mediului rural;
– facilitarea circulatiei fortei de munca dinspre agricultura spre alte sectoare si asigurarea unor conditii economice si sociale adecvate pentru populatia rurala.

Bugetul global si ponderea finantarii UE (in EUR).

Obiectivul global al programului de dezvoltare rurala in aceasta tara.

Programul de dezvoltare rurala se concentreza asupra a trei provocari cheie: transformarea si modernizarea sectoarelor de productie si de prelucrare in agricultura si silvicultura, mentinerea si consolidarea calitatii mediului rural si asigurarea unor conditii economice si sociale adecvate pentru populatia rurala.

Axa 1 – alocarea bugetara si principalele prioritati:

Finantare publica totala: 3 967 311 581 EUR – FEADR: 3 173 849 264 EUR (43,95% din fondurile FEADR repartizate pe cele patru axe)

Principalele prioritati in cadrul acestei axe:

– abilitatile si capacitatea de gestionare vor fi imbunatatite prin sprijinirea formarii profesionale si prin furnizarea unor servicii de consultanta si de extindere a fermelor;
– imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol, prin efectuarea de investitii in ferme, prin sprijinirea fermelor de semisubzistenta pentru a deveni mai viabile din punct de vedere comercial si prin ameliorarea infrastructurii;
– restructurarea si modernizarea prelucrarii si comercializarii produselor agricole si silvice.

Axa 2 – alocarea bugetara si principalele prioritati:

Finantare publica totala: 2 293 413 375 EUR – FEADR: 1 880 598 967 EUR (26,05% din fondurile FEADR repartizate pe cele patru axe)

Principalele prioritati in cadrul acestei axe:

– mentinerea agriculturii de subzistenta in zonele de munte si in alte zone defavorizate, in vederea conservarii mediului, a evitarii abandonarii terenurilor si a rezolvarii unor probleme precum eroziunea solului;
– mentinerea si consolidarea avantajelor ecologice create de sistemele traditionale de agricultura extensiva in ecosistemele cu valoare naturala importanta precum Muntii Carpati si Transilvania;
– protejarea speciilor de pasari amenintate si a habitatelor acestora;
– impadurirea terenurilor agricole.

Axa 3 – alocarea bugetara si principalele prioritati:

Finantare publica totala: 2 473 739 880 EUR – FEADR: 1 978 991 904 EUR (27,4% din fondurile FEADR repartizate pe cele patru axe)

Principalele prioritati in cadrul acestei axe:

– diversificarea economiei rurale si crearea de locuri de munca va fi incurajata prin sprijinirea microintreprinderilor si a infrastructurilor si atractiilor turistice;
– renovarea si dezvoltarea satelor;

Programul de dezvoltare rurala pentru Romania incurajeaza comunitatile sa propuna proiecte integrate, cu referire la o gama larga de elemente de infrastructura fizica si sociala, pentru imbunatatirea vietii la sate.

LEADER – alocarea bugetara si principalele prioritati:

Finantare publica totala: 235 074 871 EUR – FEADR: 188 059 896 EUR (2,6% din fondurile FEADR repartizate pe cele patru axe)

Principalele prioritati in cadrul acestei axe sunt:

– imbunatatirea capacitatii locale de buna guvernare si promovarea dezvotarii locale;
– 91% din fonduri vor fi utilizate pentru punerea in aplicare a strategiilor locale de catre Grupurile de actiune locala, inclusiv proiectele de cooperare cu alte grupuri LEADER.

www.madr.ro

2 thoughts on “Programul National de Dezvoltare Rurala”

  1. Mirela Mihai spune:

    Momentan locuiesc in mediul urban si as dori sa deschid un cuptor de paine si o pensiune in mmediul rural si as vrea sa stiu mult mai multe despre oportunitatile de finantare oferite prin programul sapard sau fonduri europene nerambursabile.Va multumesc.

  2. pop claudiu daniel spune:

    as dorii si eu sa aflu mai multe despre programul de dezvoltare rurala .Eu in prezent locuiesc in mediu urban da as dorii sa fac o ferma agricola in mediiul rural, as fii interesat de modul de finantare si conditiile de finantare prin programul sapard sau fonduri europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.