Programul Orizont 2020 a fost lansat oficial: 80 de miliarde de euro pentru cercetare si inovare

Orizont_2020_buget.jpg

Orizont_2020_bugetComisia Europeana a lansat primele cereri de proiecte din cadrul Orizont 2020, programul de cercetare si inovare cu un buget de 80 de miliarde euro al Uniunii Europene.

Finantarea, care in primii doi ani ai programului se ridica la suma de 15 miliarde euro, este destinata stimularii economiei din Europa bazate pe cunoastere si abordeaza aspecte care vor avea un impact asupra vietii cetatenilor.

Aceasta include 12 domenii in care se concentra actiunile in 2014-2015, inclusiv sectoare precum asistenta medicala personalizata, securitatea digitala si proiectele urbane inteligente.

“Este timpul sa trecem la actiune. Finantarea din cadrul Orizont 2020 este esentiala pentru viitorul cercetarii si inovarii in Europa si va contribui la crestere, la crearea de locuri de munca si la imbunatatirea calitatii vietii. Am conceput programul Orizont 2020 pentru a obtine rezultate si am eliminat obstacolele birocratice pentru a facilita participarea la program. Asadar, fac un apel la cercetatori, la universitati, la intreprinderi, inclusiv la IMM-uri, precum si la alte entitati, sa se inscrie in program!” a declarat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta.

Care sunt prioritatile de finantare pentru 2014

Pentru prima data, Comisia a precizat prioritatile de finantare pe o perioada de doi ani, oferind cercetatorilor si intreprinderilor mai multa certitudine decat oricand cu privire la directia politicii de cercetare a UE. Majoritatea cererilor din bugetul pe anul 2014 sunt deja deschise incepand de miercuri, 11 decembrie, pentru depunerea de proiecte , iar alte cereri vor fi lansate pe parcursul anului. Numai cererile din cadrul bugetului pe anul 2014 reprezinta un total de 7,8 miliarde euro, finantarea fiind orientata cu precadere catre cei trei piloni fundamentali ai programului Orizont 2020:

  • Excelenta stiintifica: Circa 3 miliarde euro, inclusiv 1,7 miliarde pentru granturi ale Consiliului European al Cercetarii pentru cercetatorii de renume si 800 de milioane pentru bursele Marie Skłodowska-Curie destinate tinerilor cercetatori.
  • Pozitia de lider in sectorul industrial: 1,8 miliarde euro pentru sprijinirea pozitiei de lider in sectorul industrial a Europei in domenii precum TIC, nanotehnologiile, sistemele avansate de fabricatie, robotica, biotehnologiile si spatiul.
  • Provocarile societale: 2,8 miliarde euro pentru proiecte inovatoare destinate celor sapte provocari societale din cadrul programului Orizont 2020, in ansamblu: sanatate; agricultura, sectorul maritim si bioeconomie; energie; transport; politici climatice, utilizarea eficienta a resurselor si materii prime; societati reflexive; securitate.

Cererile pentru 2014 – 2015 includ 500 de milioane euro pe o perioada de doi ani destinate intreprinderilor mici si medii (IMM) inovatoare, prin intermediul unui nou instrument pentru IMM-uri.

Vedeti toate cererile active (marcate cu rosu) si inactive in pagina oficiala a Programului Orizont 2020.

Sursa: Comisia Europeana

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.