Programul Prima Masina

chei_masina.jpg

chei_masinaUPDATE! Au fost aprobate normele de aplicare pentru program

Programul Prima Masina vine ca o necesitate pentru economia romaneasca si a fost adoptat deoarece vanzarile de masini noi sunt de 3 ori mai mici decat vanzarile de masini vechi, iar multe persoane fizice nu isi permit sa achizitioneze un autoturism nou.

In plus, creditul bancar de consum catre populatie s-a diminuat, in ultimii 6 ani, cu 30%, iar lipsa unei oferte de finantare pentru persoanele fizice in domeniul vanzarii de masini afecteaza intreg domeniul auto, implicit volumul comertului si serviciilor specializate pentru autovehicule. In aceasta industrie, vanzarile catre persoane fizice reprezinta circa 20.000 de masini (doar 25%).

Acest program guvernamental, prin care statul va garanta finantarea pentru achizitia unui autoturism nou, va beneficia in 2015 de un plafon total al garantiilor de 350 de milioane de lei.

Astfel, prin programul Prima Masina, se doreste:

 • Sprijinirea persoanelor fizice pentru achizitia unei masini noi printr-un credit bancar garantat de stat
 • Stimularea achizitiei de autoturisme noi, mai sigure in trafic si mai putin poluante
 • Dezvoltarea productiei locale de autoturisme, cu multiple efecte pe industria orizontala

Programul Prima Masina va veni in sprijinul persoanelor care isi doresc un autoturism nou, creeaza conditiile initierii unui produs bancar competitiv si va stimula cumpararea autoturismelor noi, mai putin poluante, prin fixarea unei garantii de stat mai mari pentru masinile mai putin poluante. Toate aceste lucruri vor conduce la efecte pozitive in industria auto dar si la o poluare mai mica pe termen lung.

Descrierea programului:

 • Se vor emite garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiarii Programului de la institutiile de credit si institutiile financiar-nebancare pentru achizitia de autoturisme noi
 • Garantia statului va acoperi maxim 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta de colateral fiind reprezentata de autoturismul achizitionat
 • Valoarea creditului pentru achizitia in cadrul Programului este de 50.000 Lei (plus TVA) plus valoarea politei CASCO pentru primul an

A fost eliminat criteriul “varsta” pentru potentialii beneficiari. Astfel, conform noii variante, toate persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani, eligibile sa aplice pentru acest program, vor beneficia de finantare care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Din finantarea acordata, maximum 50% va reprezenta garantia statului. Trebuie precizat ca finantarea de care vor beneficia persoanele fizice nu include dobanzile si comisioanele bancare, precum si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit.

Durata maxima a finantarilor este de 60 de luni calendaristice.

NOU! Autoturismul achizitionat in cadrul programului poate fi instrainat, in anumite situatii, sub conditia achitarii integrale a soldului finantarii garantate. De asemenea, preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra autoturismului se poate face de catre orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate.

Criterii de eligibilitate:

1. Sa faca dovada, cu declaratia pe proprie raspundere si cu copia facturii proforma emise de vanzator, ca:

 • autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou,
 • este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import,
 • indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5,
 • este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si
 • are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA, dupa caz.

2. Sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie in cazul finantarilor garantate, care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a autoturismului nou, rezultat din factura proforma, si finantarea garantata;

3. Sa asigure autoturismul nou achizitionat din finantarea garantata, printr-o polita de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel putin daunele totale si partiale de furt si avarii; fara fransiza pentru daunele totale de furt si avarii si fara fransiza sau cu fransiza de maximum 100 de euro echivalent in lei pentru daunele partiale de furt si avarii. Obligatia se mentine pentru toata perioada de valabilitate a garantiei.

La aceste conditii se adauga normele proprii fiecarei banci, precum si conditiile specificate deja in OUG nr. 66/2014 prin care s-a aprobat acest program.

De asemenea, beneficiarul se obliga sa constituie in favoarea finantatorului si a statului roman, reprezentat de M.F.P., proportional cu procentul de garantare, o ipoteca mobiliara asupra soldului creditor al contului curent deschis la institutia finantatoare. Ipoteca mobiliala va fi valabila pana la stingerea creantelor datorate de beneficiar in baza contractelor de finantare si de garantare.

Costul total al finantarilor acordate in cadrul Programului va fi compus:

 • rata dobanzii ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3 % pe an. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator in toate etapele finantarii, dar NU include costul asigurarii, costurile legate de publicitate, prima de garantare, penalitatile percepute conform contractului de finantare;
 • prima de garantare, compusa din comisionul de risc datorat M.F.P. si comisionul de administrare datorat F.N.G.C.I.M.M., al caror nivel este stabilit anual prin ordin al ministrului finantelor publice sau ministrului delegat pentru buget. Comisionul de risc se calculeaza de catre finantator, ca procent aplicat la suma garantata si se achita o singura data, la acordarea garantiei, pentru toata perioada de valabilitate a garantiei. Comisionul de administrare este calculat la soldul garantiei statului.

Normele de aplicare a Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi stabilesc o serie de conditii si criterii de eligibilitate si pentru finantatori, precum si procedura detaliata de implementare a acestuia.

Documente:

Proiect hotarare pentru aprobarea normelor  de aplicare – publicat la data de 11.11.2014

Proiect norme de aplicare – publicat la data de 31.10.2014

Nota de fundamentare

Anexa privind Conventia de implementare a Programului

Anexa privind modelul de Inscris

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.