Programul privind acordarea facilitaților pentru creditele acordate de instituții de credit și IFN

2803445-publimedia-shutterstock.jpg

OBIECTIV

OUG nr.37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii este direct implicat in mecanismele financiare ce vor operationaliza facilitățile de suspendare și amânare la plată a obligațiilor de plată a dobânzilor aferente creditelor ipotecare, oferite debitorilor persoane fizice în baza OUG nr.37/30.03.2020.

Rolul FNGCIMM este de a garanta creditorilor sumele reprezentand dobanzi amanate la plata si de a prelua riscul neindeplinirii obligatiilor ce le revin debitorilor.

FACILITATILE INTRODUSE PRIN OUG 37/2020

Persoanele fizice si juridice afectate, direct sau indirect de pandemia COVID-19 au posibilitatea de a amana la plata ratele scadente imprumuturilor (rate de capital, dobanzi si comisioane)

Acordarea facilitatii de suspendare a obligației de plată a ratelor trebuie transmisa de catre debitor intr-un interval de pana la 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG nr. 37/2020 (până la data de 14 mai 2020 inclusiv).

Suspendarea ratelor poate fi solicitata o singura data, iar perioada de amanare poate fi de la o luna pana la 9 luni ( pana la data de 31 decembrie 2020);

Pentru creditele ipotecare, dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independent;

Plata de catre debitor a creantei reprezentand dobanda totala aferenta perioadei de suspendare se va face esalonat, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fara perceperea de dobândă pentru această componentă a creditului ipotecar

MECANISMUL FACILITATILOR DE SUSPENDARE LA PLATA

  • Debitorul formuleaza creditorului solicitarea de amanare la plata a ratelor scadente;
  • Banca analizeaza solicitarea formulata de debitor si in termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitarii comunica debitorului decizia sa de aprobare/respingere a cererii de suspendare;
  • Decizia de aprobare emisa de creditor se comunica debitorului în format letric sau prin posta electronica;
  • Modificarea clauzelor contractuale urmare a aprobarii solicitării beneficiarului, se realizeaza fara incheierea de acte aditionale. Creditorul va notifica clauzele contractuale modificate si va transmite noul grafic de rambursare a creditului, precum si graficul de rambursare a dobanzilor esalonate, transmisa de creditor debitorului in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii.
  • Facilitatile de suspendare a obligatiei debitorului de plata a ratelor aferente creditului ipotecar se pot aplica tuturor componentelor creditului ipotecar, respectiv rate de principal, dobanzi si comisioane, pentru perioada stabilita de debitor;
  • Perioada de maturitate a creditului poate fi prelungita cu o perioadă egala cu durata suspendarii obligatiei de plata, cu respectarea de catre creditori a reglementarilor interne privind incadrarea in limita de varsta a debitorilor la terminarea contractului prelungit;
  • In cazul debitorilor pentru care prelungirea maturitatii creditelor depaseste limita de varsta prevazuta prin reglementarile bancilor, acestea vor proceda la restructurarea creditelor cu incadrarea in limita de varsta.
  • In cazul creditelor “Prima casa“, durata maxima a creditului de 30 de ani, poate fi prelungita cu o perioada egala cu durata suspendarii la plata ratelor acordate, cu respectarea de catre creditori a reglementarilor interne privind incadrarea in limita de varsta a debitorilor la terminarea contractului prelungit.

SOLICITANȚI ELIGIBILI

Pentru a beneficia de amânarea ratelor, solicitanții nu trebuie să fi declarat creditul in scadenta anticipata pana la data de 30 martie 2020, inclusiv si sa nu fi înregistrat rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv.

DOCUMENTAȚIE

Website-ul programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.