Proiect de reabilitare termica pentru reducerea costurilor de intretinere

Foto4-1.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al patrulea proiect de finantare prin POR 204-2020 pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din Regiunea Centru a fost semnat azi, 4 februarie 2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea „Reabilitarea termica a unor blocuri de locuit din Municipiul Gheorgheni – LOT 1″, este finantat prin prioritatea de investitii 3.1.A ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor de locuit. Acest proiect prevede reabilitarea termica a zeci blocuri si are o valoare totala de peste 14,6 milioane lei, din peste 1,76 milioane euro sunt alocati catre beneficiarul proiectului, Primaria Municipiului, spre finantare nerambursabila. Contractul a fost semnat de catre domnul Nagy Zoltán, primarul municipiului, precum si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

“Apelul de finantare a proiectelor de reabilitare termica din Regiunea Centru a fost deschis in perioada mai-noiembrie 2016. In decursul timpului au fost depuse peste 10 proiecte, nu s-a reusit semnarea decat a unei cereri de finantare. Ulterior, ca urmare a flexibilizarii regulilor din cadrul Programul Operational Regional, apelul de proiecte a fost reluat si pe acest domeniu am semnat inca doua proiecte, pentru municipalitatea din Miercurea Ciuc. Iata ca in judetul Harghita exista foarte mare interes in utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit. Este important faptul ca si proprietarii de apartamente se implica in finantarea lucrarilor, de aceea diferenta intre finantarea nerambursabila si valoarea totala a proiectului este destul de mare. Cu toate acestea, publicul larg din aceste orase a inteles necesitatea reabilitarilor la acoperisuri, poduri, balcoane, pe langa anveloparea propriu-zisa a peretilor si geamurilor cladirii. Pana in acest moment, valoarea totala a proiectelor contractate pe aceasta prioritate a programului REGIO este de aproape 29 milioane lei”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Proiectul prevede realizarea lucrarilor de reabilitare termica la patru blocuri din Cartierul Florilor (la numerele 45/sc E, 46, 49 si 51), la trei blocuri de locuinte de pe strada Bucin (nr. 18, 23 si 24), la doua blocuri de pe str. Miron Cristea (aflate la nr. 8 si 9-11), precum si la blocul de la nr. de pe str. Dr. Fejer David. In total este vorba de 559 de familii, respectiv peste 2.000 de cetateni. Cresterea performantei energetice la aceste blocuri de locuinte din municipiul Gheorgheni se va asigura prin realizarea unor lucrari care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru incalzirea apartamentelor, asigurarea si mentinerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de caldura catre mediul exterior, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatii. Practic, pe langa termoizolarea partii opace a acestor zece blocuri (pereti, acoperisuri/terase si zona hidroizolatiilor de la fundatii), se va schimba tamplaria veche cu tamplarie termoizolanta, performanta energetic si se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar si inlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.