Proiect pentru incalzire geotermala a unui cartier oradean, pe finantare europeana de 19 milioane de euro

800px-Piata_Unirii_Oradea.jpg

Primarul municipiul Oradea, Ilie Bolojan, a anuntat un proiect de 19 milioane de euro ce va fi depus de primarie pentru finantare europeana pentru incalzirea geotermala a cartierului Nufarul I. Beneficiari directi ai investitiei vor fi cei 13.625 de locuitori ai cartierului, respectiv 6.217 apartamente, institutii publice si agenti economici ce au spatii comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Potrivit viceprimarului Mircea Malan, prezent la conferinta alaturi de celalalt viceprimar Florin Birta, intreaga retea de termoficare existenta va fi schimbata, conductele pe o lungime de 15 kilometri, se va construi o statie geotermala noua si vor fi desfiintate si dezafectate cele sapte puncte termice din cartier pe locul carora se vor amenaja parcari sau spatii verzi.

Proiectul mai prevede realizarea a patru puturi de foraj geotermal, doua de extractie si doua de reinjectie a apei geotermale folosite, pentru care primaria va avea, in cursul lunii aprilie, licenta.

“Avand in vedere ce s-a intamplat in Sanmartin, anume disparitia lacului cu nuferi, un principiu pe care l-am urmarit a fost ca noi sa contribuim la exploatarea durabila a zacamantului de apa geotermala si sa finantam puturi de reinjectie a apei dupa folosire. Suntem singurul oras din Romania care face reinjectie de apa geotermala. Prin proiectul cu norvegienii, in zona universitatii,” a punctat primarul.

Bolojan a precizat ca primaria face demersuri pentru a obtine licenta de explorare si exploatare, finalizate in cursul lunii aprilie, in scopul preluarii unor puturi de apa geotermala de pe teritoriul orasului, dar si realizarea unor noi puturi de exploatare si reinjectie in perimetrul pe care municipiul Oradea il va avea in concesiune.

De la statia geotermala, agentul termic va fi circula spre cele 277 de module termice de ultima generatie, amplasate in casa scarii din blocuri.

Intreaga retea va fi conectata la Magistrala M5-M6 pentru a putea alimenta cu energia termica din punctul geotermal si localitatea Sinmartin, independent de solutia actuala existenta.

Valoarea proiectului este de 87 de milioane de lei (cu TVA), aproximativ 19 milioane de euro, din care contributia municipiului Oradea este de 18,5 milioane de lei, circa patru milioane de euro.

Acest proiect pe eficienta energetica prin valorificarea energiei geotermale urmeaza sa fie aprobat joi, 12 aprilie, in Consiliul Local Oradea si depus pana la jumatatea lunii aprilie, pentru finantare din POIM 2014-2020, axa prioritara 6. Lucrarile ar putea incepe in vara sau in toamna acestui an si ar dura 24 de luni.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top