În data de 24 noiembrie, a avut loc cea de-a cincea reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020. Întâlnirea s-a derulat online, cu participarea reprezentanților din cele două state partenere.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației este Autoritate de Management pentru acest program de cooperare, coordonat de secretarul de stat Florin Creț. În cadrul evenimentului, membrii Comitetului au analizat stadiul implementării programului, precum și eficiența măsurilor adoptate de structurile de management ale programului pentru a facilita implementarea proiectelor în contextul actual.
Astfel, până în prezent, au fost contractate 46 de proiecte de tip SOFT (proiecte care nu includ componenta de infrastructură sau au o componentă de infrastructură mai mică de 1 milion de euro), cu o valoare totală de peste 15 milioane de euro.
După finalizarea procesului de evaluare, au fost selectate pentru finanțare prin program 12 proiecte HARD (care au o componentă de infrastructură mai mare de 1 milion de euro pe proiect), în valoare de peste 17 milioane de euro. Acestea sunt, în prezent, în faza de precontractare.
De asemenea, participanții la reuniune au discutat progresele realizate în implementarea celor patru proiecte mari de infrastructură finanțate prin program, a căror valoarea totală însumează aproximativ 21 de milioane de euro. Acestea se află în etape avansate de implementare, progresul fizic al lucrărilor fiind deja vizibil.
Până în prezent, în cadrul Programului România-Ucraina, s-au făcut plăți de 16 milioane de euro.
* * *
Comitetul Comun de Monitorizare este format din reprezentanţi ai autorităţilor locale, regionale şi centrale din statele participante la program. Fiecare țară participantă are drepturi egale de vot, indiferent de numărul reprezentanților desemnaţi. Comitetul Comun de Monitorizare urmăreşte desfăşurarea programului, examinează toate problemele care afectează performanța acestuia, având posibilitatea de a emite recomandări către Autoritatea de Management în ceea ce privește implementarea. Comitetul Comun de Monitorizare aprobă criteriile de selecție a proiectelor şi este responsabil de procedurile de evaluare şi selecție aplicabile proiectelor care urmează să fie finanțate prin program.
Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, cu un buget de 60 de milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Ucraina şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE, care se învecinează.
Sursa: Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației