Proiectul „Destinatii transfrontaliere Istro-Pontice pentru turismul cultural”, premiat la un concurs european

Dunare_ponton.jpg

Dunare_pontonIn cadrul celui de-al doilea Congres Initiative in Europa de Est, desfasurat la Lublin (Polonia) in perioada 1-6 octombrie 2013, a fost organizata o competitie a celor mai bune proiecte transfrontaliere pentru urmatoarele categorii: guvernare, societatea civila, cultura, turism, educatie, responsabilitate sociala si inovatii sociale.

La categoria turism, proiectul finantat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 (PCT Ro-Bg 2007-2013) cu titlul „Destinatii transfrontaliere Istro-Pontice pentru turismul cultural”, MIS-ETC Cod 661, a primit o diploma speciala. Este a doua distinctie primita, dupa ce anul trecut proiectul a castigat „Competitia proiectelor” desfasurata in contextul PCT Ro-Bg 2007-2013.

Proiectul a fost implementat de Institutul European pentru Turism Cultural „EUREKA”, in calitate de partener lider, alaturi de Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta si Asociatia „Europartners”. Cu o valoare totala de 441.000 euro, proiectul a avut drept obiectiv incurajarea dezvoltarii economice comune, sustenabile si echilibrate a zonei, prin diversificarea ofertei turistice si dezvoltarea turismului cultural, ca factori majori pentru utilizarea si valorificarea avantajelor comune si a potentialului existent in acest domeniu.

Prin tematica abordata si actiunile derulate in institutiile partenere din Romania si Bulgaria, proiectul a permis identificarea si lansarea unor actiuni de stimulare si colaborare intre muzeele de la Dunarea de Jos si sectoarele economic, social si educational, la nivel local si transfrontalier. Rezultatele proiectului s-au concretizat in intocmirea de trasee turistice care includ muzee, manastiri, vechile cetati si drumuri romane, dar si obiective turistice unice in patrimoniul UNESCO.

Site-ul proiectului, www.istro-pontic.eu, prezinta o analiza detaliata a zonei tinta a proiectului, in termeni istorici, culturali, religiosi, etnologici, geografici.

Congresul desfasurat la Lublin a reunit reprezentanti ai administratiilor locale si publice centrale, organizatii non-guvernamentale, institutii sociale si de educatie, precum si activisti independenti. Obiectivul a fost de a incuraja cooperarea transfrontaliera eficienta si durabila pentru consolidarea dezvoltarii, si de a stimula dialogul intre autoritatile locale si regionale.

Sursa: Romania-Bulgaria CBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top