Rabla pentru electrocasnice: S-a lansat programul prin care 60.000 de romani pot primi vouchere pentru a inlocui electrocasnicele vechi

gethumb.details.jpg

Ministerul Mediului lanseaza, incepand de miercuri, programul ”Rabla pentru electrocasnice”, prin care romanii vor primi vouchere pentru a inlocui electrocasnicele vechi. Pentru inceput, voucherele sunt disponibile pentru frigidere, masini de spalat si aparate de aer conditionat. Bugetul permite inlocuirea a 60.000 de aparate, iar voucherele au valori intre 200 si 400 lei.

“Este al doilea program national, pe langa Rabla pentru autovehicule. Asa sa fie de longeviv si programul Rabla pentru electrocasnice. (…) Fiecare dintre noi trebuie sa stim ca nu putem apela la acest program fara sa dam in schimb un aparat vechi. Prin acest program avem in continuare grija de mediu, prin inlocuirea unui aparat vechi. Programul Rabla pentru electrocasnice, lansat azi, va avea o viata lunga. Romanii isi pot alege o lada frigorifica, o combina frigorifica, o masina de spalat sau un aparat de aer conditionat”, a declarat, marti, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Potrivit ministrului, inscrierile se pot face de miercuri, pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu.

“Avem 20 de milioane de lei in buget, echivalentul a 60.000 de vouchere”, mai spune Gavrilescu, care precizeaza ca voucherele pentru cumpararea unui frigider, de exemplu, se ofera doar daca la schimb se ofera acelasi aparat, respectiv tot un frigider.

Astfel, potrivit proiectului, finantarea se acorda sub forma de vouchere pentru achizitionarea de echipamente electrice si electronice de uz casnic, cu eficienta energetica clasa A++, A+++, din urmatoarele categorii: masini de spalat rufe; frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice; aparate de aer conditionat.

Valoarea voucherelor, asa cum a fost anuntata de Ministerul Mediului, este urmatoarea: 200 lei pentru inlocuirea masinii de spalat cu alta care are eficienta energetica A++ sau 300 lei inlocuirea cu una de categorie A+++.

De asemenea, se deconteaza 300 lei pentru inlocuirea aparatului de aer conditionat cu unul din categoria A+++ sau A++.

In acelasi timp, se vor acorda 300 lei pentru frigidere A++ si 400 lei pentru cele energetica A+++. Important de mentionat este ca voucherele pot fi cumulate si ca, pentru a le accesa, consumatorii trebuie sa predea aparatele electrocasnice vechi.

Pentru a beneficia de finantare, cei interesati trebuie sa acceseze aplicatia electronica de pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu si sa urmeze pasii de inscriere in program.

Lista comerciantilor care au fost aprobati in Programul “Rabla pentru electrocasnice” este publicata pe site-ul AFM si include comercianti si producatori aprobati precum eMag, Cora, Carrefour, Flanco, Media Galaxy, Electrolux, Altex, Auchan, Beko si Arctic.

In prima etapa din procesul de inscriere, solicitantul trebuie sa completeze urmatoarele informatii in campurile aferente: datele de identificare, adresa de domiciliu, adresa de e-mail si numarul de telefon mobil valide, daca acestea exista, respectiv declaratia pe propria raspundere potrivit careia nu inregistreaza obligatii de plata la bugetul de stat si bugetul local. Aceasta declaratie este predefinita si se completeaza prin bifare.

Mai departe, solicitantul va completa acordul cu privire la prelucrarea de catre Autoritate a tuturor datelor si informatiilor furnizate, precum si tipul de aparat electronic sau electrocasnic care se achizitioneaza si eficienta energetica a acestuia (de la A+++ la A++).

Conform ministrului de resort, dupa completarea tuturor campurilor din aplicatia informatica, aceasta genereaza, automat, un mesaj de confirmare, care contine numarul unic al inscrierii si codul unic de accesare, date importante, deoarece cu ajutorul lor solicitantul se va loga in contul personal de pe site-ul AFM. Mesajul de confirmare este transmis catre solicitant si prin email.

Dupa inscrierea solicitantului si primirea mesajului de confirmare, se procedeaza la aprobarea finantarii, iar lista solicitantilor aprobati se afiseaza pe site-ul AFM.

In momentul in care se regaseste pe lista afisata, solicitantul acceseaza contul de utilizator de pe site-ul AFM, unde va gasi codul alfanumeric unic aferent voucherului, generat automat. Din acest moment, voucherul este valabil 15 zile, iar persoana fizica se poate adresa comerciantilor pentru a cumpara echipamentelor eligibile.

Gratiela Gavrilescu a precizat ca persoana fizica beneficiaza de valoarea unui voucher la achizitionarea unui echipament electronic si electrocasnic eligibil, in schimbul predarii unui aparat echivalent. Schimbul se face in sistem 1:1, la adresa mentionata de catre solicitant.

Un exemplu prezentat de catre ministrul Mediului arata ca o persoana care doreste sa isi schimbe masina de spalat de acasa se deplaseaza la unul dintre comerciantii validati sau plaseaza o comanda online, isi alege modelul si se indeplinesc astfel procedurile de vanzare-cumparare. Ulterior, cand primeste acasa noua masina de spalat, o preda pe cea veche si semneaza documentele. Important de stiut este ca, daca nu preda masina de spalat veche, uzata, solicitantul nu va putea intra in posesia noului produs.

In cadrul noului program se pot achizitiona mai multe echipamente in schimbul predarii unui numar echivalent de echipamente uzate vechi, persoana fizica beneficiind in acest fel, in mod corespunzator, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Website-ul programului

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.