Raport stabilitate financiara: IMM-urile romanesti sunt mai profitabile decat firmele straine

imm.jpg

In ultimii zece ani, firmele cu capital autohton au fost mai profitabile cu 30% decat cele cu capital strain, dar pierderile sunt la fel in ambele tabere. In plus, creditarea bancilor catre companii a scazut in ultimul an, cele cu capital strain majoreaza datoria externa prin imprumuturi de la bancile mama. BNR atrage atentia ca bancile sunt supraexpuse pe garantiile imobiliare ale companiilor care mai fac imprumuturi in Romania pentru sustinerea cresterii economice.

IMM-urile romanesti prefera sa se autofinanteze decat sa se imprumute la banci, conform Raportului de stabilitate financiara publicat de BNR. Daca firmele romanesti se plang de garantiile si costurile percepute de banci, BNR atrage atentia asupra faptului ca sectorul bancar este supraexpus fata de sectorul imobiliar al companiilor creditate.

Mai mult decat atat, asa cum explica Florian Neagu, director adjunct, Directia de Stabilitate Financiara a BNR, “daca analizam evolutia din ultimii zece ani a firmelor cu capital autohton comparativ cu cea a firmelor romanesti cu capital strain, vom constata ca, adunate, profiturile companiilor romanesti cu capital majoritar autohton sunt cu 30% mai mari decat cele ale companiilor romanesti cu capital strain.  

Daca ne uitam la pierderi, tot asa, pe cele doua categorii de capitaluri de firme, pe zece ani, constatam ca sunt egale. Deci, firmele straine fac acelasi volum de pierderi ca si firmele autohtone. Ca si contributie la valoare adaugata in cifra de afaceri a pietii, ponderea celor doua categoruii este jumatate-jumatate. Dar ca numar, IMM-urile cu capital autohton sunt de 9-10 ori mai multe decat firmele romanesti cu capital strain”.  

Creditarea companiilor a scazut in 2015
Finantarea companiilor (excluzand creditele scoase in afara bilantului) a cunoscut scaderi generalizate pentru majoritatea tipurilor de credite. Din perspectiva modificarii modelului de afaceri al bancilor, se observa ca in cazul sectoarelor producatoare de bunuri comercializabile, al firmelor inovative, al serviciilor comercializabile (turism, transporturi, telecomunicatii) sau al sectoarelor economice productive si cu potential de export, ajustarea finantarilor a fost mai redusa decat in cazul celorlalte tipuri de credite.

Mai multe detalii pe: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top