Raportul Curtii Europene de Conturi pe 2010

Raportul Curtii Europene de Conturi pe 2010

Interesant de lecturat, pentru economisti si nu numai, Raportul Curtii Europene de Conturi. Este extrem de interesanta o privire globala asupra gestionarii fondurilor UE. Concluziile acestui raport sunt urmatoarele:

„ Pe baza testelor sale de audit, Curtea a concluzionat că plăţile aferente grupului de politici Coeziune, energie şi transporturi au fost afectate de un nivel semnificativ de eroare. Din cele 243 de plăţi auditate, 49 % au fost afectate de erori, înregistrându-se un indice de eroare estimat la 7,7 %.

– În ceea ce priveşte cheltuielile din domeniul coeziunii, autorităţile statelor membre trebuie să verifice aceste cheltuieli pentru a identifica eventualele erori înainte de a trimite Comisiei cererea de rambursare. Curtea consideră că autorităţile statelor membre au dispus de suficiente informaţii pentru a detecta şi a corecta cel puţin o parte din erori în cazul a 58 % din operaţiunile afectate de erori.

– Aproximativ 3 % din plăţile auditate priveau proiecte total neeligibile, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din indicele de eroare estimat.

– O cincime din operaţiunile testate erau afectate de încălcarea normelor privind achizițiile publice. Încălcări grave ale normelor UE şi ale normelor naţionale în materie de achiziţii publice au fost constatate în 5 % din plăţile testate şi au reprezentat 24 % din totalitatea
erorilor cuantificabile şi aproape o treime din indicele de eroare estimat.

– Declaraţiile privind diverse costuri neeligibile precum costurile excesive declarate ca fiind suportate în cadrul proiectelor sau lipsa documentelor justificative în sprijinul costurilor declarate au reprezentat aproximativ o pătrime din indicele de eroare estimat.

– Fondurile destinate introducerii unor instrumente de inginerie financiară în statele membre se află la baza unei creşteri a cheltuielilor în domeniul coeziunii. La sfârşitul anului 2010, fuseseră înfiinţate instrumente de inginerie financiară cu un capital de dotare în valoare de aproximativ 8,1 miliarde de euro. În şapte din cele 13 plăţi auditate acordate acestor fonduri nu au fost respectate principalele cerinţe reglementare. În plus, Comisia nu dispune de
suficiente informaţii de monitorizare cu privire la implementarea efectivă a operaţiilor din cadrul instrumentelor de inginerie financiară la nivelul beneficiarilor.

– Curtea a concluzionat că autorităţile de audit erau parțial eficace în asigurarea regularității plăţilor din domeniul coeziunii. Deficienţele constatate în cadrul activităţii autorităţilor de audit – un element-cheie din dispozitivele de control ale statelor membre – au cuprins întârzieri în efectuarea auditurilor şi orientări insuficiente din partea Comisiei cu privire la sfera şi la amploarea controalelor care trebuie efectuate pentru auditul proiectelor.”

Pentru mai multe informatii, click aici.

Maria Judea

Maria Judea

Cariera mea profesionala pe scurt: am doua licente: tehnologie chimica – Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca 1995, si contabilitate – Universitatea Petru Maior Targu Mures 2005; am absolvit un master: “Banci si piete de capital” – Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca 2006; am o experienta profesionala de 9 ani in productie si managementul calitatii, respectiv de 6 ani in domeniul financiar – 3 ani creditare, 3 ani consultanta si elaborare proiecte de finantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top