Reabilitare cu fonduri europene a celei mai importante case traditionale din Salaj

imageResize-5.jpg

O casa traditionala din lemn, datând din prima jumatate a secolului al XVIII-lea, aflata pe lista monumentelor istorice si catalogata de specialistii in etnografie ca fiind cea mai veche si mai importanta din Salaj, este reabilitata in prezent, in cadrul unui proiect european in valoare de 174.000 de euro.

Cunoscuta drept „Casa Luput din Cizer”, imobilul, ce era inainte de reabilitare la un pas de colaps, cu acoperisul din paie distrus in mare parte si structura de lemn putrezita, a avut, de-a lungul vremii, inclusiv destinatia de biserica, numele lui fiind legat si de un alt monument reprezentativ din localitate, biserica de lemn a lui Horea, mutata intre timp la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Casa este amplasata actualmente in spatele scolii ce poarta numele fostului conducator al rascoalei taranesti de la 1784 din Transilvania, Vasile Ursu, cunoscut ca Horea, ce si-a legat destinul de localitatea salajeana prin biserica ce a cladit-o aici catre finalul secolului al XVIII-lea. Potrivit legendelor locale, mesterii ce au lucrat la ridicarea lacasului de cult sub indrumarea lui Horea au stat chiar in casa ce ce este reabilitata in prezent, ce era la vremea respectiva una din cele mai mari si mai frumoase constructii de lemn din sat.

Construita initial lânga o vale ce o inunda aproape in fiecare primavara, casa a fost mutata, pentru a fi salvata, in spatele scolii noi, in 1987. Casa are o valoare arhitecturala deosebita, datorita vechimii, amplorii constructiei, motivelor decorative din portalul usii interioare, din cadrele ferestrelor si din stâlpii târnatului. Valoarea ei deriva si din faptul ca este una din ultimele case cu paie, fiind reprezentativa pentru toata regiunea de sub Meses.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top