Reabilitarea termica a locuintelor

Reabilitarea termica a locuintelor un proces greu si anevoios, cu toate masurile luate de minister , guvern, administratia locala si asociatiile de locatari. Iata, ca de la un proiect care arata faoarte bine pe hartie si un inceput promitator cu conferinta de presa in care erau dataliate toate masurile care se impun, a devenit un proces greoi atat pentru asociatii cat si pentru administratia locala.

Numarul mare de avize, realizarea proiectului numai de o firma specializata, realizarea si intrunirea comisiilor care aproba aceste proceduri si alte norme sau masuri fac din acest program ca si celelate programe de reabilitare a guvernelor precedente sa mearga greu.

Credeam ca odata instalat si masurile adoptate acesta sa demareze cu toate fortele. Dar constat ca nu au fost pregatite toate resursele, logistica este ineficienta, iar la un moment dat se vor vedea ca acest proiect este realizat de anumite firme . Nu vreau sa cred, ca se doreste ca numai anumiti oameni sa lucreze la acest proiect national cu bani suficienti demararii, asa cum a fost prezentat, in aceasta perioada cand  firmele mici si mijlocii trimit personalul angajat acasa sau in somaj. Exista firme care lucreaza in  constructii si care pot efectua acesasta placare exterioara tip baumit, sa inlocuiasca tamplaria veche , sau sa realizeze alte lucrari in jurul acestor imobile, blocuri de locuit.

Nu vad de ce trebuie sa se inlocuiasca conductele, care au fost inlocuite odata cu realizare bransarii contoarelor de caldura, apa si sunt lucrari executate de un 1-2 ani.

Dar eu cred ca se doreste sa fie un proiect al firmelor romanesti, si doresc sa cred ca cei care realizeaza aceste lucrari, exemplu tamplaria , sa efectueze  aceste ansambluri conform normelor si standardelor impuse de sistemul producatorului, sa existe persoane competente care vor receptiona aceste lucrari de inlocuire a tamplarie, adica persoane neutre care stiu cum se schimba si ce inseamna inlocuirea tamplariei.

Cred ca voi vedea aceste ansambluri ca lucreaza conform prescpitiilor tehnice din caietul de sarcina, si nu  sunt lucrate ca ferestre si usile de  la scolile si institutii de stat, inlocuite cu ceva timp in urma.

La scoli sunt ferestre care nu se deschid dupa un ciclu de functionare, usi care sunt prost executate, lipsa garnituri de etansare, geamuri termopan care nu ai marcajul CE, sticla care nu are coeficientul stabilit, usi cu geam simplu care odata spart pot duce la accident s.a. care pot fi discutate de la obiectiv la obiectiv.

Cu speranta ca acest program va demara, cred ca se vor face eforturi de firmele implicate, si trebuie sa fie cat mai multe , cat mai multi furnizori, iar autoritatile sa-si angajeze colaboratoril care sa verifice  fiecare tip de lucrare din cadrul proiectului.

Am speranta ca anul 2009, va fi anul in care vom vedea un astfel de imobil receptionat in cadrul programului de reabilitare termica a locuintelor.

Andrei Victor

About Victor Andrei

Sunt absolvent de invatamant superior de lunga durata in cadrul UPB, promotia 1995, la facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, licentiat in domeniul Turnarii metalelor. Am studii de master in cadrul UPB, SNSPA Bucuresti masterul Managementul Proiectelor cu finantae europeana, iar in cadrul ASE Bucuresti masterul Managementul Riscului in Afaceri Internationale

One thought on “Reabilitarea termica a locuintelor”

  1. victorandrei spune:

    Este un subiect care trebuie sa incite la discutii si comentarii foarte sugestive de cum se deruleaza acest maret proiect national

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.