Rebelii benzinei romanesti …

Rebelii benzinei romanesti ca serpisori ai Cleopatrei post-moderne

Despre succesorul in viata al Reginei Cleopatra, regimul Mubarak, stiam demult, probabil macar cei care se simt cat de cat responsabili, ca se afla cu un picior in ghips -cumva aidoma inoxidabilului general Stanculescu. Unii joaca bine comedia ca ar fi aflat astazi, ca si cum i-am putea crede, ca si cum ar mai conta.

Acum, Occidentul isi trimite in ambuscada cohortele de jurnalisti ca sa consemneze, aproape ca niste spalatori de cadavre sui – generis, ultimele inmarmurite clipe ale unei „noi” dictaturi care isi da obstescul sfarsit. Dezolanta parazitare a unei revolutii, cu victime nu atat de colaterale pe cat s-ar parea la prima vedere. Oricum, acei napastuiti ai sortii au sansa sa moara mai martiratic, mai expiator intr-un asemenea context simbolic. Sa recunoastem, au ceva doza de demnitate, mostenita probabil de la regina Cleopatra incoace ( ce lux, totusi, serpii ei dresati special pentru ocazii cezareice…)

In rest, despre noi, romanii de isprava, numai de bine cata vreme nu dam in acel fel in clocot. Putem fi pasuiti ca membri cu asterisc ai unei morganatice Uniuni – in birocratica deriva sau euro- paralizie. Ne intetim formele de nesupunere/rebeliune juvenila . O fac mai degraba copiii de oameni cu ceva bani, ce descopera brutal ca nu-si mai pot duce amicele vinerea la club, cu masina. Culmea, au primit arma eliberarii lor parentale- masina mica, dar nu o mai pot utiliza ca arma de seductie eficace. Nu-si pot intarca inca iluziile, la rang de maturitate materiala. Protesteaza imberb cu pumni de monede la vedere ( la camerele de luat vederea !), in tandem paralel cu vechii capitani apv sau militieni, ce si-au amintit brusc martiale onoruri si indatoriri fata de patrie, o patrie, uff, in deriva…

Forme de protest, de toate culorile, ca intr-un vechi targ al Mosilor de odinioara. Totusi, niciun liant, nicio firava speranta de solidarizare pe o idee cat de mica. Aidoma Domnitei Ralu de altadata, sclipitoare consiliere ministeriale la ceas de taina organizeaza baluri de cristal, evident de caritate. Multa, coplesitoare caritate, de la Andreea Marin citire incoace.

Induplecarea caritatii, ca si a revoltei pentru o cauza cat de cat sociala, „nobila”, n-a avut cum sa intre in deriva. Era de la inceput tot o forma fara fond. Istoric avortabila, de la sine. Prin frigida ignorare reciproca nu vom ajunge niciodata sa ne descoperim, sa ne revalorizam, sa ne reanimam simbolic. Suntem doar suflete moarte si atat, sa concedem odata ! Vine moartea ( sprituala, ca sfarsit de ciclu istoric), cum zicea Cesare Pavese si, culmea, are taman ochii propriilor noastre dezertari morale. Nesupunerea noastra civila are tot atatea sanse de credibilizare cat schimbarea dictaturii lui Mubarak cu urmatoarea pacaleala „democratica”, probabil in haine mai rigoriste, mai  ”fundamentaliste” decat pana acum.

Ce sa mai zicem, cata vreme ne complacem in confortul egoismelor noastre, ne binemeritam cu prisosinta aceasta soarta de serpisori crepusculari, pe care altii ii folosesc pentru a o sacrifica extatic, a doua oara, pe regina demnitatii Egiptului.

About Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

0 thoughts on “Rebelii benzinei romanesti …”

  1. Paun Cristian spune:

    Abia astept sa ii vad pe rebelii taxelor si impozitelor imense pe care le platim inutil (de exemplu 31.5% din venitul nostru lunar merge la stat pentru pensii dar foarte putini dintre noi mai traiesc 31.5% din cei 45 de ani cat au cotizat – adica undeva pana pe la varsta de 80 de ani, speranta de viata fiind mai mica cam cu 10 ani; in plus, pensia pe care o primim este net mai mica decat ceea ce platim). Probabil daca il intreb pe ala ca protesteaza in benzinarie ca nu mai are bani de “liniute” pe asfalt cu masina lui plina de cai putere el o sa imi spuna ca pensia publica sau impozitul e ceva normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.