Reforma Politicii Agricole Comune: Subvențiile vor fi legate de condițiile de muncă și plată a lucrătorilor agricoli

PNDR-masuri-finantare

Acordul de reformă a Politicii agricole comune (PAC) introduce conceptul de dimensiune socială a agriculturii, concept care va revoluționa în viitorul apropiat programul de subvenții agricole al UE. Detaliile exacte ale tipului de protecție socială pe care UE îl va oferi lucrătorilor agricoli urmează să fie stabilite.

În prezent, PAC este alcătuită din două elemente principale: plățile directe către fermieri și sprijin pentru dezvoltarea rurală. Dar din această vară un al treilea pilon prinde contur: conform acordului de compromis încheiat între Parlament și Comisie, plățile PAC vor fi legate pentru prima dată de respectarea unor standarde minime în ceea ce privește condițiile de muncă în agricultură.

Această nouă dimensiune socială a politicii agricole a UE a fost puternic susținută de Parlamentul European, care a fost stimulat de o scrisoare deschisă, semnată de peste 300 de organizații europene care au cerut, la începutul anului, ca noua Politică agricolă comună să conțină și reglementări ale drepturilor lucrătorilor agricoli.

Europarlamentarul socialist Paolo De Castro, unul dintre principalii susținători ai condiționalității sociale, afirmă: “De acum înainte, PAC nu va mai finanța fermierii care nu respectă drepturile angajaților lor, se pune capăt concurenței neloiale făcute antreprenorilor agricoli care au grijă de lucrătorii lor”.

„Includerea condiționalității sociale în PAC este un pas istoric, deoarece vom apăra drepturile lucrătorilor agricoli”, declara recent și Mario Milouchev, director general adjunct la direcția agricolă a Comisiei Europene, răspunzând unei întrebări formulate de Euractiv.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top