Repozitionarea economica a zonei Crisurilor – o noua sansa prin SUERD

CIO-SUERD~ concluziile reuniunii organizate la Oradea, 18 mai 2013 ~

Dinamica dezvoltarii economice din zona celor trei Crisuri, in mare parte bazate pe atractiile turistice, ar putea cunoaste in anii ce vin o potentare fara precedent daca Strategia UE pentru Regiunea Dunarii – SUERD va avea intelepciunea sa integreze cum se cuvine aceasta zona carpatica, marcata de importanti afluenti ai fluviului in logica marilor proiecte ce vor fi agreate alaturi de partenerii principali din Ungaria, Slovacia, Ucraina si chiar Serbia.

In acest sens, la sediul Hotelului Continental Forum din Oradea, au avut loc la finele saptamanii trecute o consultare si o sesiune practica de formare girata de Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD (CIO-SUERD) in parteneriat cu Academia Româna, AGER filiala Bihor – Asociatia Generala a Economistilor din Romania si Universitatea de Vest “Vasile Goldis”, cu amabilul sprijin al Consiliului Judetean Bihor.

La reuniune au participat practic liderii sau reprezentantii tuturor mediilor importante din zona – de la mediul academic si sectorul IMM pâna la Institutia Prefectului si BRECO – Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera din Oradea. Parlamentul a fost reprezentat, de asemenea, de reprezentantul minoritatilor ceha si slovaca, Dl Adrian Miroslav MERKA.

Majoritatea vorbitorilor au considerat ca intarzierea realizarii noii diviziuni administrativ-teritoriale a României a afectat punerea in practica a unei gandiri strategice consolidate si mult mai indraznete pe termen mediu si lung. Totusi, atuurile capitalului natural, istoric, cultural si uman, mai ales gradul inalt de multiculturalitate si de exersare in proiecte transfrontaliere si-a aratat roadele si a creat patul germinativ pentru un proiect inovativ major, apt sa re-pozitioneze dezvoltarea turistica si social-economica in genere intr-un context auto-sustenabil mult mai favorabil. Un numar de peste 20 de experti, manageri sau cadre universitare au fost certificati cu succes ca promotori – facilitatori SUERD la finele sesiunii de training.

Cu acelasi prilej, a fost formata o ramura a Grupului de Actiune “Dunare-Marea Neagra”, mandatat sa sustina cel putin doua proiecte in parteneriat multinational solid: unul de dezvoltare inovativa a antreprenoriatului dunarean activ, altul de regandire a dezvoltarii turistice in Carpatii Occidentali prin interconectare palpabila cu SUERD (mai ales pe dimensiunea prevenirii riscurilor de mediu) si cu noua Strategie Carpatica, aceasta din urma fiind urmatoarea miza majora de relansare la nivel comunitar.

In fine, ca prioritati majore pentru perioada imediat urmatoare sunt considerate: identificarea si responsablizarea unei institutii centrale cu autoritate morala si de project management ca “Integrator Unic de Proiecte” pentru proiectele SUERD in care Romania este parte; refacerea sub-comitetelor SUERD la nivelul celor doua camere parlamentare pentru incurajarea la nivel politic a formarii consortiilor si implementarii proiectelor dunarene strategice/majore; creearea unui vector de expertiza intedisciplinara prin CIO-SUERD in parteneriat cu universitati importante in vederea generarii de programe post-universitare in studii danubiene; valorizarea cum se cuvine a rezultatelor Forumului Inovarii Dunare – Marea Neagra din 23-24 mai 2013 de la Institutul Bancar Român pentru generarea de consortii puternice cu ax româno-austriac.

Partener Media Asociat: Agentia Nationala de Presa – AGERPRES.

Parteneri Media Permanenti: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, ZiarulAlb.ro, Early Warning Support – “EU-RO Clearing Funds”. Sponsori Tehnici: Qelly Exim Oradea, Phaeton Gala – PR & Lobby Consulting, Remtours Oradea.

Informatii detaliate despre activitatile CIO-SUERD pot fi consultate pe site-ul www.HouseofEurope.ro sau solicitate la adresa de e-mail: [email protected] sau tel./fax: 021.230.49.97.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.