Restaurarea Bisericii Evanghelice ”Sf. Maria” din Sibiu primul proiect de finantare semnat pe POR 2014-2020 la ADR Centru

Foto-Biserica.jpg

Azi, la Alba Iulia, s-a semnat primul contract de finantare din fondurile nerambursabile alocate Romaniei prin Programul Operational Regional, pe perioada 2014-2020. Contractul a fost semnat de catre directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu si de catre domnul Chilian Raimond Dörr, prim preot in cadrul Parohiei Evanghelice Sibiu, avand si semnatura ministrului Dezvoltarii Regionale, doamna Sevil Shhaideh. Odata cu semnarea contractului de catre toate cele trei parti implicate, proiectul intra in implementare, urmand a se finaliza in luna octombrie 2020.

Finantat prin Prioritatea de Investitii 5.1 a POR 2014-2020, proiectul are o valoare totala de 21,91 milioane lei, din care 21,47 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata, iar 438 mii lei reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelica Sibiu.

”Ne bucuram ca primul contract prin care se aloca fonduri nerambursabile din POR 2014-2020 e din Regiunea Centru, la fel ca si in perioada anterioara de finantare, POR 2007-2013. Putem spune astfel ca, in mod oficial, POR 2014-2020 porneste la drum. Anul acesta sarbatorim 10 ani de cand Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene si, in aceasta perioada, noi am fost cei care am castigat mai mult decat am cheltuit, deoarece tara noastra a atras 25 miliarde de euro in perioada 2007-2016. Pentru perioada de programare financiara 2014-2020, prin Programul Operational Regional, avem un buget de 828,19 milioane euro fonduri nerambursabile prin care dorim, ca si in perioada anterioara, sa sustinem principalele proiecte de dezvoltare ale oraselor, ale infrastructurii rutiere si sociale, precum si cele turistice sau ale mediului de afaceri din cele 6 judete ale regiunii, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prin proiectul ce vizeaza ”Punerea in valoare a cladirii de patrimoniu – Biserica Evanghelica C.A. Sibiu – prin lucrari de conservare, restaurare a cladirii si modernizare a infrastructurii conexe – Piata Huet, Sibiu, Judetul Sibiu” beneficiarul va conserva, proteja si va pune in valoare cladirea Bisericii Evanghelice “Sf. Maria”. Lucrarile de conservare si restaurare a cladirii vor fi realizate asupra paramentului interior si exterior al Bisericii, asupra elementelor de piatra naturala exterioare, ferestrelor, vitraliilor elementelor de tamplarie exterioara, a pardoselii interioare si elementelor de arta. De asemenea, fondurile alocate vor viza investitii in consolidarea peretilor, a fundatiei, refacerea sistemelor de incalzire si racire, alimentarea cu energie electrica, iluminatul interior si exterior, extinderea retelei de apa si canalizare, precum si modernizarea infrastructurii conexe.

Scopul proiectului este de a proteja Biserica Evanghelica “Sf. Maria” Sibiu, pentru a creste numarul de turisti cu o medie anuala de 9,5%, dar si inclusiv cel religios si cultural, de a constitui un cluster inovativ in turismul cultural si ecumenic, ce va avea ca punct central Biserica Evanghelica “Sf. Maria” din Sibiu. Atractivitatea acestui obiectiv de patrimoniu national va creste prin organizarea si promovarea a minim 60 de evenimente culturale inca din primul an de la finalizarea lucrarilor (concerte cu participare internationala, expozitii de pictura, ceramica, fotografie sau sculptura). Deja in acest moment, Biserica Evanghelica Sibiu este un monument emblematic al orasului, aici avand loc evenimentele culturale de exceptie, inclusiv prin aportul unor artisti straini. in urma lucrarilor executate prin acest proiect, caracterul de improvizatie al dotarilor din acest locas de cult si de cultura va disparea, sibienii si turistii fiind invitati sa treaca mult mai des si cu diverse ocazii, pragul acestui monument sibian.

Sursa: adrcentru.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top