Rockstart: Focus, viteza si conexiuni in Europa si Silicon Valley

inovare_idee.jpg

bec_ideeStartup-urile in tehnologie care isi propun sa se dezvolte la nivel international si sa ajunga la urmatorul nivel pot aplica la programul de accelerare Rockstart din Amsterdam, Olanda.

Acesta ofera echipelor finaliste finantare de tip seed, coaching si acces la antreprenori cu experienta, investitori si experti din industrie, conexiuni valoroase, spatiu de birouri, consultanta juridica si ajutor in relatia cu presa.

Pe scurt, programul de accelerare Rockstart ajuta companiile cu ambitii globale sa depaseasca provocarile pe care le intanesc in cale si sa se dezvolte. Mai mult, sunt interesati de startup-urile romanesti si, ca urmare, au ales sa fie sustinatori ai How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat startup-urilor in tehnologie din Europa Centrala si de Est care s-a desfasurat intre 2 iunie si 22 iulie la TechHub Bucharest.

Rockstart se desfasoara pe durata a 6 luni: 5 luni in Amsterdam si 1 luna in Silicon Valley, acolo unde startup-urile au ocazia sa se familiarizeze cu ritmul de lucru si ecosistemul antreprenorial. In Statele Unite, echipele lucreaza cu un grup de mentori si viziteaza alte startup-uri de succes, dar si giganti din domeniul tehnologiei (Google, Facebook, Paypal, Stripe), participa la hackthoane si evenimente de networking si pitching. Programul de accelerare Rockstart se adreseaza startup-urilor care isi doresc sa devina lideri in industrie.

Astazi exista un program de accelerare potrivit pentru orice startup, indiferent de etapa de dezvoltare in care se afla acesta. Pe noi ne diferentiaza faptul ca echipele noastre petrec o luna in Silicon Valley si au astfel ocazia sa invete cultura de business de acolo si sa se familiarizeze cu ecosistemul. In plus, pe toata durata programului ne concentram pe metodologiile lean si dezvoltarea bazei de date de clienti, dezvoltarea echipei, strategii de crestere, marketing si obtinerea de investitii ulterioare„, explica Rune Theill, Co-Fondator si Program Director Rockstart. Pentru a fi admis in program, un criteriu esential pe care trebuie sa il indeplinesti este sa ai o echipa puternica.

Exista doua categorii de companii care ne entuziasmeaza: echipe puternice care au lucrat impreuna o perioada si stiu cum sa dezvolte un produs sau antreprenorii care inteleg cat de important este sa ai alaturi de tine oamenii potriviti. Bineinteles ca si ideea este importanta pentru ca reflecta modul in care gandesc. Adreseaza o piata suficient de mare? Au un model de business? Exista dovezi ca astfel de startup-uri pot obtine finantari? Sunt intrebari la care vrem sa vedem ca exista raspunsuri„, povesteste Theill. Mai mult decat atat echipele finaliste ale Rockstart au dezvoltat deja un produs, au tractiune, ceva venituri si ambitia de a se dezvolta la nivel global.

Rune Theill (Co-Fondator si Program Director Rockstart) crede ca nu exista un moment universal valabil in care un startup este pregatit sa intre intr-un program de accelerare. „Ca fondator trebuie sa cauti programul de accelerare potrivit pentru afacerea ta, etapa de dezvoltare in care te afli si ambitiile pe care le ai. De exemplu, daca ai doar o idee poti sa te alaturi Founder Institute, insa ai nevoie de cel putin un prototip functional daca vrei sa aplici la Rockstart„, completeaza antreprenorul. Beneficiile pe care le ai participand la un astfel de program se pot rezuma in trei cuvinte, in opinia lui Theill: focus, viteza si conexiuni.

Focus pentru ca intr-un program de accelerare fondatori se pot concentra 100% pe dezvoltarea afacerii, iar capitalul initial pe care il primesc si accesul la spatiu de lucru ii ajuta sa faca asta. Viteza pentru ca acceleratoarele sunt de scurta durata si extrem de intense: obiectivul este sa fortezi fondatorii sa actioneze cat de repede posibil inainte de a ramane fara resurse. Nu in ultimul rand, conexiunile sunt foarte imporante: un accelerator iti ofera acces la o retea de mentori, antreprenori de succces, investitori, lideri din industrie si jurnalisti, o retea pe care ti-ar lua ani sa o construiesti altfel„, explica Rune Theill.

Primul lucru pe care il invata companiile admise la Rockstart este sa isi formuleze viziunea pentru ei, personal, si pentru compania pe care o dezvolta. Astfel, antreprenorii invata sa articuleze in cuvinte ambitiile lor globale si, mai mult decat atat, sunt incurajati sa rezolve o problema importanta pentru potentialii utilizatori / clienti. Ii invatam sa isi puna intrebarea: De ce le pasa oamenilor cu adevarat – de sanatate sau de o aplicatie de photo sharing? E important sa alegi o problema semnificativa, chiar daca aceasta este mai greu de rezolvat„, spune Theill. Rezultatele obtinute pana acum arata faptul ca aceasta abordare este una castigatoare: peste 80% din companiile din primul lot Rockstart au obtinut finantare, unele dintre acestea descurcandu-se exceptional.

Imgzine a deschis un birou in Statele Unite; Peerby a absolvit programul de accelerare Techstars din Londra si a ridicat o runda de finantare; Pastbook a anuntat obtinerea unei noi runde de finantare; Wecer a primit o investitie de la Greylock Partners din Statele Unite„, enumera Theill o parte dintre povestile de succes ale primului lot de echipe Rockstart. A invatat de la startup-urile alaturi de care a lucrat de-a lungul timpului ca e important sa nu fii restrictionat de ecosistem si sa gandesti global de la inceput. „Daca vrei sa dezvolti o companie care conteaza la nivel global, trebuie sa ai o idee mare. Echipele excelente vor gasi intotdeauna o problema importanta pe care oamenii o vor rezolvata„, incheie Theill.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top