România a atras 3,3 miliarde euro de pe piețele externe de capital la costuri atractive în contextul propagării pandemiei COVID-19

florin-cituu.jpg

Emisiunea de euroobligațiuni lansată în data de 19 mai 2020 de Ministerul Finanțelor Publice s-a bucurat de un interes excepțional din partea investitorilor, România reușind o serie de performanțe care i-au consolidat, încă o dată, poziția de emitent sofisticat pe piețele externe de capital:

 • Prin volumul impresionant al cererii, precum și prin volumul final al tranzacției, este cea mai mare emisiune de euroobligațiuni lansată de un emitent suveran din zona non-Euro și a doua cea mai mare din regiunea CEE;
 • Tranzacția reprezintă cel mai mare volum de finanțare realizat de Romania într-o singură zi;
 • S-a bucurat de cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar și la închiderea tranzacției când nivelul cererii s-a menținut la un nivel record, de 12 miliarde euro;
 • S-a realizat cea mai mare reducere a costului față de nivelul inițial lansat în piață, de 50 de puncte de bază.

“Succesul acestei tranzacții demonstrează încă o dată încrederea de care se bucură România din partea comunității internaționale a investitorilor, chiar și în această perioadă provocatoare, generată de pandemia COVID-19. Guvernul rămâne în continuare pe deplin angajat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, iar împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare în creștere, rezultate din deficitul bugetar și volumul refinanțării datoriei publice. În contextul actual, dominat de efectele socio-economice negative cauzate de pandemia COVID-19, atât volumul atras, precum și cererea record din partea investitorilor și primele de emisiune aferente tranzacției reprezintă realizări deosebite ale României, în calitate de emitent suveran din categoria piețelor emergente.”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Valoarea totală a emisiuni este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste 3 ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzacții au intrat în conturile Trezoreriei marți, 26 mai.

Emisiunea a fost realizată în două tranșe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândă de 3,624% pe an.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele două tranșe. Față de valorile cu care au fost lansate inițial în piață cele două tranșe, de 355 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 5 ani lung și de 425 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 10 ani, costurile au fost reduse cu 50 puncte de bază, obținându-se în final prime de emisiune de 15 puncte de bază pentru maturitatea de 5 ani lung, respectiv 20 puncte de bază pentru maturitatea de 10 ani.

Baza investițională a tranzacției a fost una deosebit de diversificată din punct de vedere geografic, iar din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderența investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat și bănci comerciale. De asemenea, este de remarcat o creștere a diversificării către investitori din Asia și a participării în proporție de peste 65% a marilor investitori activi pe piețele internaționale de capital din SUA, Germania și Marea Britanie pentru tranșa cu maturitatea de 10 ani.

În ceea ce privește distribuția geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 5 ani lung (cu scadență la 26 februarie 2026), aceasta a fost următoarea: Marea Britanie și Irlanda 22%, SUA 14%, Germania și Austria 15%, România 6%, CEE 6%, Elveția 5%, Italia 7%, Franța 4%, restul Europei 16%, Asia 5%. Pentru maturitatea de 10 ani, distribuția geografică a investitorilor a fost următoarea: Marea Britanie și Irlanda 35%, SUA 23%, Germania și Austria 9%, România 8%, CEE (exclusiv România) 6%, Elveția 5%, Italia 2%, Franța 2%, restul Europei 7%, Asia 3%.

Distribuția pe categorii de investitori pentru maturitatea de 5 ani lung a fost preponderent către fonduri de active administrate privat, respectiv 56%, 23% către bănci comerciale și private, 1% către fonduri de pensii și companii de asigurări, 6% instituții oficiale și 14% fonduri de investiții. Pentru maturitatea de 10 ani, distribuția în funcție de tipul investitorilor a fost următoarea: fonduri de active administrate privat 70%, bănci comerciale și private 13%, fonduri de pensii și companii de asigurări 3%, instituții oficiale 3%, fonduri de investiții 11%.

Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG și Unicredit Bank AG.

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice

One thought on “România a atras 3,3 miliarde euro de pe piețele externe de capital la costuri atractive în contextul propagării pandemiei COVID-19”

 1. Balici Mihai spune:

  Nu inteleg cum un ministru decide soarta acestui popor
  nu este o mare fericire sa te imprumuti si o mare cinste
  Pe timpuri, taranii se imprumutau la boier in timpul iernii de branza, faina de popsoi , barabule etc iar contabilul evreu dubla si tripla datoria si astfel taranul toata vara viitoare muncea la prasit la boier , la pranz boierul le oferea mamaliga stricata de popsoi si pepeni murati cu multa sare si uite asa intra iar in iarna si trebuia sa se imprumute din nou la boier prin contabilul evreu Itic si Sloim
  Asa este acum Romania cu bancile multinationale
  In ultimii 30 de ani, toti ministri s-au imprumutat intr-o veselie astfel
  la sfaritul anului 2004 guvern Nastase datoria era de 25 de miliarde de euro
  la sfarsitul anului 2008 ,dupa guvernarea liberala a d-lui ALDE datoria a ajuns la 75 de miliarde in conditiile in care am vandut BCR cu 3,5 miliarde de euro si conform lui Basescu Voda Lacusta economia duduia
  la sfarsitul perioadei denumite in istorie Basescu Voda Lacusta datoria ajunsese la 110 miliarde de euro
  iar in prezent datoria interna si externa a ajuns la 190 de miliarde de euro si am pus streangul de gat pentru 3-5 generatii Cred ca orice imprumut trebuie sa se aprobe de parlament, sa fie o dezbatere publica, un referendum ,asa orice parlit de ministru de finante trecator poate amaneta viitorul acestui popor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.