Romania a trimis la Comisia Europeana 5 proiecte de 484 milioane euro pentru a fi finantate prin Planul Juncker

Tara noastra a transmis la Comisia Europeana 5 proiecte in valoare totala de 484 milioane euro, pentru a fi finantate prin Fondul European pentru Investitii Strategice, vestitul Plan Juncker, care implica bani privati si credite bancare cu garantii europene.

Este vorba despre 3 proiecte ale companiei de stat Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), unul al firmei private Bio Farm Crucea si unul al Regional Air Services.

Cele 5 proiecte se afla in stadiul de „screening”, in care Comisia Europeana analizeaza daca acestea pot sa fie sau nu finantate prin Planul Juncker.

Vicepresedintele pentru investitii al Comisiei Europene, Jyrky Katainen, a declarat  ca Planul Juncker  finanteaza proiecte private sau in parteneriat-public privat. „Finantarea EFSI acopera proiecte private sau proiecte in parteneriat public-privat, nu guvernamentale” – a explicat el.

De altfel, acesta este si motivul pentru care Comisia Europeana nu a luat in considerare o lista de proiecte in totalitate publice, in valoare totala de circa 60 miliarde euro, avansata de fostul Guvern Ponta, in anul 2014, in cadrul Planului Juncker.

„Aceea a fost mai degraba o lista de dorinte (wish list) a statelor membre”, a explicat  Katainen.

Prin Planul Juncker, lansat in 2014, investitii publice si private de 315 miliarde de euro mai ales in infrastructura de transport, energie, internet in banda larga, IMM-uri si educatie, precum si 1,3 milioane de noi locuri de munca sustine Comisia Europeana ca vor fi generate in economia blocului comunitar in perioada 2015-2017.

Katainen s-a oferit sa acorde si sprijin tehnic, prin echipa sa de la Comisie, Ministerului Finantelor, pentru a identifica potentiali promotori de proiecte din Romania, pentru a fi finantate in Planul Juncker.

3 proiecte sunt derulate de compania de stat ELCEN Bucuresti, la care Guvernul a reclamat pierderi, sesizand si procurorii. Un proiect este derulat de o firma privata de taxi aerian care detine aeroportul particular Tuzla, iar un alt proiect este derulat de o companie din domeniul agriculturii bio, cu patroni din Luxemburg si statul Wyoming SUA, cunoscute pentru oportunitatile de tip paradis fiscal pentru investitori.

Sursa: Hotnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top