Romania ar putea accesa 8 milioane de euro pentru tranziția către o economie verde

energie-verde-2020.jpg

România va trebui să renunțe la centralele de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, urmând ca în locul lor să fie construite unele care folosesc gaze naturale. Aceasta în condițiile în care Comisia Europeană urmărește, prin acordul verde, reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în anul 2030. În această situație se află centralele de la Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara. Pentru tranziția către o economie verde vor fi alocate multe miliarde de euro, pe care România trebuie să le acceseze. România se află pe locul trei în Europa, după Polonia și Germania, după mărimea bugetului de care va beneficia din Fondul de Tranziţie, a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Ministrul Economiei a vorbit în cadrul interviului despre situația de la CE Hunedoara, care acum se află în insolvență, și despre CE Oltenia, care urmează să intre într-un program de restructurare, având în vedere că va primi un ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei pentru plata certificatelor de emisii de dioxid de carbon. La ambele companii, centralele urmează să fie trecute de pe cărbune pe gaz. La Hunedoara, centrala de la Paroșeni va fi trecută într-o nouă companie, urmând ca aceasta să investească în înlocuirea grupurilor de acolo de pe cărbune pe gaz. Centrala de la Mintia ar urma să fie preluată de Consiliul Județean Hunedoara sau de către Primăria Deva. În acest caz se ia în calcul posibilitatea de a fi folosit un tip de cărbune mai puțin poluant. Există un studiu comandat de către Comisia Europeană care analizează acest tip de cărbune, iar dacă testele vor fi favorabile, ar putea fi folosit la Mintia. În paralel, Romgaz are în plan construirea unei centrale pe gaz la Mintia, pe un teren al CE Hunedoara.

La Oltenia situația este ceva mai dificilă, având în vedere că asigură peste un sfert din producția țării de energie electrică și numărul mare de angajați- circa 13.000. Pentru 1,2 miliarde lei pe care îi primește, compania trebuie să treacă printr-un program de restructurare, va trebui să construiască centrale pe gaz până în 2026 și un parc solar mare de 300 MW. Mai este și problema unui prejudiciu uriaș de circa 680 de milioane de lei, practic mai mult de jumătate din ajutor, bani care trebuie recuperați. Prejudiciul a fost constatat… Mai multe detalii aici.

One Reply to “Romania ar putea accesa 8 milioane de euro pentru tranziția către o economie verde”

  1. Balici Mihai spune:

    Noi sa ne refacem industria grea,siderurgia, , constructoare de masini, industria navala
    sa lasam prostiile europene care au adus Romania in sapa de lemn ,la o datorie interna si externa de peste 180 de miliarde de euro , de am pus streangul de gat pentru 5 generatii dupa noi
    Cu comunistii aia prosti, muncitori fara scoala ,dar patrioti am scos tara din mocirla burghezo-mosiereasca , am devenit tara industrial agrara, am creat peste 15 milioane locuri de munca, am dat case la tineri ,am acordat gratuitate la invatamanrt, sanatate, iar acum cu savanti cu CV impresionante de 10 pagini ,cu doctorate, cursuri la Oxford, Haward am ajuns tara falimentara , fara viitor , chiar in perico de disparitie , toate din cauza imperialismului american si vest european aflat in ultimul stadiu de putrefactie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top