Romania risca sa piarda fonduri UE de 11,2 milioane de euro pana la finalul lui iunie

bani-1.jpg

Romania nu a folosit nici macar un euro din cele 11,2 milioane de euro care i-au fost alocate de catre Comisia Europeana pentru a ajuta sectoarele laptelui si carnii in contextul embargoului rus si al desfiintarii cotelor de lapte, a declarat la Bruxelles, Viorica Dancila, vicepresedinta a Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala (AGRI) a Parlamentului European (PE).

Eurodeputata PSD a afirmat, intr-o intalnire cu ziaristii romani, ca a primit aceasta informatie de la comisarul european pentru agricultura, irlandezul Phil Hogan.

Am avut o intalnire cu comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan, ieri (marti — n.r.) seara, in cadrul Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala, care a semnalat printre opt tari care nu au preluat fondurile europene destinate sectorului laptelui si al carnii si Romania, careia i-au fost alocate 11,2 milioane de euro pentru a ajuta aceste sectoare”, a spus Viorica Dancila.

Ea si-a exprimat dezamagirea in legatura cu situatia data, in contextul in care, la momentul impartirii celor 500 de milioane de euro in cadrul acestui program de sprijin al celor doua sectoare, a intervenit in Parlamentul European pentru a cere o repartizare mai echitabila si sa nu se faca diferenta intre statele mai vechi si cele mai noi.

“Dar, din pacare, ieri (marti — n.r.) ne-a spus ca nu s-a preluat de catre Romania nici macar un euro, iar termenul limita este la sfarsitul lunii iunie. De aici se fac eforturi, nu spun ca de catre un anumit grup politic, de catre majoritatea europarlamentarilor, pentru a aduce un plus, pentru a aduce fonduri pentru Romania, pentru a avea perspective, dar din pacate acest lucru trebuie facut si de catre statul membru”, a precizat Dancila.

Eurodeputata spune ca-si explica cu atat mai putin situatia cu cat ministru al agriculturii este Achim Irimescu, cu care a lucrat foarte bine atat timp cat activa in cadrul Reprezentantei Romaniei la UE.

“Il cunosc pe Achim Irimescu si stiu ca este un profesionist in domeniu. Stiu ca cunoaste foarte bine realitatea din Romania si am lucrat foarte mult cu dumnealui cand era la Reprezentanta”, a afirmat Viorica Dancila.

“Undeva este un blocaj, probabil nu ajunge unde trebuie mesajul pana mai jos. Dar ii voi solicita domnului ministru o intalnire sa vedem ce se intampla cu aceste fonduri, care efectiv nu ajung in Romania”, a mai afirmat vicepresedinta Comisiei AGRI.

Aceste fonduri neutilizate de Romania ar urma sa se indrepte catre alte state membre. “Deja avem 15 care au depasit suma alocata si vor beneficia si de sumele statelor care nu au atras aceste fonduri”, a subliniat ea.

In plus, a mai spus Viorica Dancila, Romania nu a cheltuit niciun euro pe perioada financiara 2014-2020.

“In toamna va fi o reproiectare a situatiei financiare la jumatate de mandat si ma intreb atunci ce vom spune, cum vom putea sa ne mentinem suma, pentru ca, asa cum ati vazut, se preconizeaza taieri in anumite sectoare — si este o lupta foarte mare a europarlamentarilor romani sa nu avem taieri de la politica de coeziune, Politica Agricola Comuna — si ducerea catre alte sectoare, precum cel al migratiei, pentru ca toate masurile care se iau trebuie dublate de o alocare bugetara”, a mai afirmat Dancila.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.