România şi Bulgaria se clasează pe ultimele locuri în ce priveşte inovarea

inovare-statistica.png

Tabloul de bord european pentru inovare oferă o analiză comparativă a performanței inovării în țările UE, alte țări europene și vecinii regionali. Evaluează punctele forte și punctele slabe ale sistemelor de inovare naționale și ajută țările să identifice zonele pe care trebuie să le abordeze. Tabloul de bord european pentru inovație 2020 a fost lansat la 23 iunie 2020.

Ediția 2020 a tabloului de bord subliniază că performanța de inovare a UE continuă să crească într-un ritm constant, cu tot mai mare de convergență între țările UE. În medie, performanța inovării a UE a crescut cu 8,9% din 2012. Performanța a crescut în 24 de țări ale UE din 2012, cu cele mai mari creșteri în Lituania, Malta, Letonia, Portugalia și Grecia.

România şi Bulgaria se clasează şi în acest an, la fel ca şi în 2019, pe ultimele locuri în ce priveşte inovarea, relevă un raport publicat azi de Comisia Europeană. Executivul comunitar informează că 24 de ţări ale Uniunii Europene şi-au îmbunătăţit performanţele în acest domeniu, între acestea, Lituania, Malta, Letonia, Portugalia şi Grecia. România este inclusă în categoria ‘inovatori modeşti’ şi ocupă ultimul loc din blocul comunitar. Suedia continuă să fie liderul în materie de inovare la nivelul Uniunii în 2020, fiind urmată de Finlanda, Danemarca şi Olanda.

În acest an, Luxemburgul (anterior un inovator puternic) se alătură liderilor inovării, în timp ce Portugalia (anterior un inovator moderat) se alătură grupului de inovatori puternici. Tabloul de bord al acestui an este marcat de retragerea Regatului Unit din UE. Acest lucru a avut un impact redus asupra performanței medii a inovării a UE, dar performanțele relative ale țărilor UE în raport cu performanțele globale ale UE rămân neafectate.

La nivel global, UE a depășit Statele Unite pentru a doua oară. UE continuă să aibă un nivel de performanță în ceea ce privește Statele Unite, China, Brazilia, Rusia, Africa de Sud și India. Din 2012, diferența de performanță a UE cu Coreea de Sud, Australia și Japonia a crescut, în timp ce performanța UE asupra SUA, China, Brazilia, Rusia și Africa de Sud a scăzut.

EIS 2020 aplică aceeași metodologie ca și ediția de anul trecut. Cu toate acestea, rezultatele nu ar trebui să fie comparate între ediții din cauza reviziilor de date. Seria de timp a rezultatelor este prezentată în ediția curentă, care compară performanțele urmărite din 2012 pe baza celor mai recente date.

Sursa: Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top