România trebuie să contracteze 70% din granturile de reziliență până la finalul anului 2022

proiectare.jpg

România trebuie să contracteze cel puțin 70% din valoarea totală a granturilor europene de redresare și reziliență, care cuprind și fonduri pentru antreprenori, până la finalul anului 2022, precizează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În total, prin Mecanismul de Reziliență și Redresare al UE România are alocați 30,4 de miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro vor fi granturi (fonduri nerambursabile) și 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă. În această anvelopă bugetară intră și aproximativ 3,4 miliarde de euro pentru IMM-uri.

Granturile trebuie cheltuite rapid, cu proiecte care să dea rezultate imediate.

„Perioada de elaborare a PNRR este relativ scurtă, iar pentru aceasta este necesară implicarea de resurse umane specializate, astfel încât planul naţional să poată fi elaborat la termenul asumat, pentru proiectele de investiţii fiind necesară actualizarea/elaborarea de urgenţă a documentaţiilor tehnicoeconomice, astfel încât să poată fi contractate şi implementate până la termenul prevăzut în propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a „Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă“ COM (2020) 408 final, respectiv data de 31 decembrie 2022 pentru contractarea a 70% din valoarea granturilor, iar diferenţa până la data de 31 decembrie 2023” – spune Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un proiect de act normativ.

Pentru a putea pune mâna pe banii europeni de criză, România trebuie mai întâi să-și definitiveze Planul Național Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și să-l negocieze cu Comisia Europeană. Acolo, noi trebuie să explicăm exact ce vrem să gfacem cu banii și ce obiective ne asumăm.

De acest plan se ocupă o Direcție cu 30 de oameni din Ministerul Investiții și Proiectelor Europene, iar acum instituția vrea să aloce majorări salariale de 160.000 de lei pe lună în total. Pentru perioada 2021-2025, rezultă un impact bugetar anual de 1928,064 mii lei (160,672 mii lei x 12 luni x 30 persoane). Astfel, în medie majorările salariale pentru oamenii din această direcție vor fi de câte 5.300 de lei brut.

De asemenea, ministerele de linie vor trebui să desemneze un coordonator la nivel politic, precum și un reprezentant la nivel tehnic, care vor colabora permanent cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator național al PNRR… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.