Rovana Plumb: Pana la sfarsitul anului avem in plan o absorbtie de 1,9 miliarde de euro pe fonduri europene

rovana-plumb1-605x.jpg

Obiectivul Romaniei, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, este sa ajunga la 1,9 miliarde de euro, pana la sfarsitul acestui an, iar pana pe 30 iunie sa lanseze si restul de linii de finantare, echivalentul a 19% din total alocare pe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

“Avem toate premisele create de a lansa tot ceea ce inseamna linii de finantare. Mai avem de lansat 19% din total alocare program (Programul Operational Infrastructura Mare, n.r.) de 23 de miliarde de euro si acest lucru sa fie facut pana la 30 iunie, anul acesta. De asemenea, toate proiectele care sunt in evaluare sa poata sa fie contractate pana la sfarsitul acestui an. Obiectivul pe care l-am propus in ceea ce priveste absorbtia, atat Ministerul Fondurilor Europene, cat si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care gestioneaza Programul Operational Regional si Programul Operational Capacitate Administrativa, sa fie atins la sfarsitul anului 2018, in suma de 1,9 miliarde de euro. La acest obiectiv se adauga tot ceea ce inseamna agricultura, adica fondurile care sunt derulate prin Ministerul Agriculturii, respectiv Programul National de Dezvoltare Rurala si Programul Operational pentru Afaceri Maritime si Pescuit”, a mentionat Plumb.

Potrivit ministrului, in prezent, pe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), sunt aprobate si contractate 174 de proiecte in valoare totala de 6 miliarde de euro.

“In ceea ce priveste infrastructura mare – Transporturile, Mediul si Energia – avem aprobate si contractate per total 174 de proiecte, iar valoarea totala eligibila a acestora este de 6 miliarde de euro. Aceasta reprezinta jumatate din alocarea totala a acestui program. Avem 104 proiecte noi contractate, valoarea eligibila a acestora fiind de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 25% din alocarea pentru Programul Operational Infrastructura Mare. As vrea sa amintesc cateva dintre proiectele noi pe infrastructura de transport: reabilitarea caii ferate Simeria – Radna, care face parte din Coridorul Paneuropean IV, autostrada A3 Campia Turzii – Ogra – Targu Mures. in ceea ce priveste sistemul de termoficare, avem reabilitarea sistemului in Oradea si in Iasi. De asemenea, am raspuns necesarului pe care l-a inaintat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta in suma de 600 de milioane de euro. Avem in vedere nevoia de a asigura populatia cu servicii de apa si canalizare, extinderea sistemelor de apa si canalizare, ca proiecte noi in judetele Galati, Vrancea, Alba si in Valea Jiului. Acestea sunt in implementare”, a spus oficialul.

Rovana Plumb a precizat, totodata, si faptul ca exista 70 de proiecte fazate pe POIM, si ca suma solicitata Comisiei Europene se ridica la 1,085 miliarde de euro.

“Sigur ca exista si proiecte fazate. Avem 70 de proiecte fazate, adica acele proiecte care au fost incepute in perioada anterioara de programare si care se vor finaliza in actuala perioada de programare. Valoarea celor 70 de proiecte fazate este de 3,35 miliarde de euro, adica 23% din alocarea Programului Infrastructura Mare. intre proiectele fazate amintim: autostrada A1 Lugoj – Deva, autostrada A10 Sebes – Turda, reabilitarea de cai ferate Sighisoara – Simeria, parte a Coridorului Paneuropean IV, Magistrala 5 de metrou, dar si extinderea statiei de epurare Glina. Banii care au fost solicitati Comisiei Europene pe Programul Operational Infrastructura Mare se ridica, astazi, la valoarea de 1,085 miliarde de euro. Cifra reprezinta rambursari de aproximativ 11,78% din alocare. Dintre acestea, 800 de milioane de euro au fost investiti in infrastructura de transport si 270 milioane de euro in infrastructura de mediu si energie”, a subliniat Plumb.

La capitolul Sanatate, ministrul Fondurilor Europene a anuntat ca suma alocata ajunge la 800 de milioane de euro.

“In ceea ce priveste Sanatatea, de la bun inceput am alocat o suma de 800 de milioane de euro. in momentul de fata, sunt pusi la dispozitie 121,5 milioane de euro destinati formarii si pregatirii a peste 60.000 de medici si personal medical, prevenirii si depistarii unor boli precum tuberculoza, cancerul de col si san, diagnosticul si tratamentul hepatitelor virale B, D si C. in cadrul acestei campanii, aproximativ 1,5 milioane de romani, adulti si copii, vor beneficia de servicii de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament pentru principalele patologii. De asemenea, avem 255 de milioane de euro alocati investitiilor in infrastructura spitalelor, pentru dotarea unitatilor de primiri urgente si pentru ambulatorii. Prin aceste investitii ne asiguram ca 230.000 de persoane, cel putin, vor beneficia de servicii medicale la standarde ridicate de calitate”, a sustinut ministrul.

Conform datelor prezentate de Rovana Plumb, in domeniul Educatiei au fost pusi la dispozitie 712 milioane de euro, destinati sprjinirii copiilor si nevoilor lor.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.