S-a infiintat comitetul de coordonare a proiectului DANUBIUS – RI

Danubius-ri.jpg

Prin Ordinul nr. 2415 din 23 noiembrie 2016 al ministrului Fondurilor Europene s-a infiintat comitetul de coordonare a proiectului „Centrul international pentru studii avansate asupra sistemelor fluvii –mari (DANUBIUS – RI)”.

Comitetul constituit are rol decizional privind toate aspectele referitoare la pregatirea, derularea si monitorizarea post-implementare si referitor la strategia de comunicare a proiectului. Comitetul va urmari indeplinirea planului de actiune al proiectului, evolutiile, barierele in implementare si solutiile pentru depasirea lor.

Din acest organism fac parte reprezentanti ai Ministerului Fondurilor Europene, Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina si ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice.

Mai multe detalii despre proiect:
• Proiectul proiectului DANUBIUS-RI este o infrastructura pan-europeana care va facilita cercetarea, inovarea si schimbul de cunoastere asupra sistemelor fluvii – delte – mari. Proiectul DANUBIUS-RI este inclus in noua „Foaie de parcurs“ ESFRI (European Strategic Forum for Research Infrastructure), fiind primul proiect pan-european aflat sub coordonarea României.
• In data de 19 octombrie 2016, Guvernul Romaniei a aprobat Memorandumul promovat de Ministrul Fondurilor Europene, cu tema: “Aprobarea de catre Guvernul Romaniei a actiunilor de pregatire si de implementare a proiectului”
• Obiectivele principale ale DANUBIUS-RI sunt:
i. perfectionarea gestiunii sustenabile, inovative si adaptative a zonelor umede, deltelor, lagunelor, ecosistemelor costiere prin cunoasterea in detaliu si in profunzime a proceselor care influenteaza evolutia ambientala a sistemelor Fluviu-Mare;
ii. dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere ca fundament a cresterii economice a regiunilor din cadrul sistemelor Fluviu-Mare, fara a periclita biodiversitatea lor naturala; una din principalele zone de studiu ale proiectului este sistemul Fluviul Dunarea-Delta Dunarii-Marea Neagra;
iii. cresterea gradului de participare a comunitatilor locale la gestiunea sustenabila a regiunilor mentionate mai sus.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.