Sa fim optimisti !

Activitatea de cercetare  este ca o piramida (figurativ), cu creativitatea la virf si  invatatura la baza. Incep cu baza ca sa te urci  la virf, si are multe proceduri pe care le adun cu rabdare pe tot parcursul vietii.

Inspiratia naste de la sine cind cunosti realitatea si stii ce vrei. Eu nu produc ideii, le caut in cosul problemelor pe care nu dorim sa le avem. Mereu ma gindesc, ce voi face ca sa fie mai bine, mai simplu, mai ieftin, mai …

Cind se aprinde becul, incep sa caut firul ghemului, apoi trag pina la capat. Construiesc o armatura solida (cum, cu cine, cu ce, cind si cit), apoi torn deasupra munca, energia, priceperea, experienta. De obicei nu e linie dreapta, cum incepi apar si piedici, unele se poate ocolii, altele trebuie sarite peste – oricum eu ma tiin bine la volan. Deocamdata.

Dar … am probleme cu robinetele. In cercetare, la noi sunt prea multe robinete si prea multe maini – iar apa vine cu picaturi. Pe de o parte ma gandesc ca e normal sa fie asa ,  reteua prea mare are multe iesiri. Robinetele sunt de diferite tipuri si dimensiuni. Unele finale, mai mici, manuale, sunt aproape si la vedere. Altele mai mari, automatizate cu comanda la distanta – nici nu stii de unde vine semnalul. La capitolul scurgeri – uneori apar unde nu trebuie si apa se duce nu stiu unde, in orice caz nu la obiect. Se duce, cind noua tot ne e sete… ne am cam obisnuit cu asta.

Cum ar fi si altfel ?  

Sa fim optimisti !

Perparim Demi

Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

7 Replies to “Sa fim optimisti !”

  1. Codrin spune:

    In fine, cu totii suntem „tineri”.
    Ati pus punctul pe „i” de destul de multe ori. Singura cale de a face cercetare autentica in Romania e de a-ti crea o companie privata sau un centru de cercetari doar al tau pentru acest lucru. Bineinteles si finantare ar trebui, dar asta e alt subiect:-)…
    In universitati e dificil…”Pensionarii” nu te lasa…
    Eu voi pleca pe 21 februarie pentru o perioada de 5 luni in Belgia intr-un stagiu de cercetare si ..sincer va spun…astept cu nerabdare sa vad diferentele…sper sa nu imi insele cu nimic asteptarile..

  2. Perparim Demi spune:

    Codrin ai dreptate, nu m-am referit la doctoranti care fac din pasiune care au ideii proaspete, si vor o cariera in cercetare. Cred ca sunt cam putin din totalul de doctoranti in general. Deobicie acesti tineri sunt un deranj pentru „pensionari”. Asa cum am descris in articole anteriore, viata unui cercetator pasionat este dificila, cu multe lipsuri si posibilitati reduse datorita sistemului invechit.
    Revenim la IDEI. Cei care stabilesc regurile, din capul locului exclud posibilitatea nasterii unei ideii bune in capul unui tinar cercetator, in consecinta investesc in continuare in „pensionari”, o pierdere de timp si de fonduri.
    Din experienta mea de cercetator (la vremea respectiva) fara experienta, inr-o tara izolata saraca condusa de analfabeti, am reusit sa invat din pasiune autodidact si in conditii complet nefavorabile-descurajante si sa descopar tehnologii avansate pe care l-am pus in practica industriala cu succes. Este adevarat ca mediocrii m-au catalogat drept „nebun”, fiind ca in loc sa stau cu ei la o bere si sa discut despre futbol sau barfe de carciuma, pierdeam timp in biblioteca sau la serviciu peste program. Profesorii de atunci nu intelegeau la ce trebuiau subiectele pe care eu prezentam in articolele scrise si de aceea nu le publicau. In schimb publicau plagiaturile lor inutile.
    Inca ceva cu „pensionari” nu ma refer la cei varsnici, dar la cei depasiti, care se stiu deja la virf si ca nu mai au nevoie. Un cercetator adevarat ramane mereu tinar, simte nevoia de a invata tot timpul, mereu descopera noutati pe care nu le stie, invata de la fiecare experiment si simte nevoia sa imparteseasca cu cineva ideile si descoperirile.

  3. Codrin spune:

    Legat de doctoranzi: intradevar, majoritatea doctoranzilor sunt fosti studenti cuminti care cauta un loc caldut pe o perioada. Dar nu se aplica intregii mase de doctoranzi. Personal, eu am renuntat la un loc de munca foarte bine platit (in consultanta) pentru a ma putea ocupa de doctorat.

    Legat de cercetare: cum ati spus si dvs, trebuie realizata o rasturnare de sistem. Modalitatea de acordare a finantarilor e deficitara, precum si modalitatea de verificare a stadiului proiectelor de cercetare, evaluarea acestora etc.
    Sa fim seriosi acum. Ati vazut pachetul de informatii pe IDEI. Nu exista nici o modalitate de verificare daca se realizeaza cu adevarat proiectele sau nu. Se poate daca copy-paste din carti pentru a se realiza rapoarte si lucrari specifice, iar deconturile pentru participari la simpozioane oricum vor fi realizate de catre membrii echipei (orice cadru universitar participa in fiecare an la cateva simpozioane cu lucrari).
    Ceea ce mi se pare incorect este faptul ca eu, ca doctorand, nu pot avea acces la fonduri pentru cercetare decat daca fac parte dintr-o echipa de proiect al unui cercetator cu experienta etc. etc. etc.
    S-au scos TD-urile, s-au scos toate sursele de finantare pentru tinerii cercetatori…Eu, ca doctorand/tanar cercetator, daca as dori sa fac cercetare, in momentul de fata, as depinde de profesori universitari (majoritatea depasing varsta pensionarii), iar scopul cercetarii mele ar fi deturnat.Pana si pe TD-uri nu se putea face cercetare cum trebuie….erau doar niste bani pentru achizitii de echipament si participari la simpozioane etc.
    E nevoie de fonduri pentru tineri cercetatori..IDEI sunt, dar banii nu vin..

  4. Perparim Demi spune:

    Daca vinzi o idee proprie nu vinzi tara, dar si vanzarea asta nu este chiar usoara, daca nu ai o noterietate pe plan international si nu esti conectat. De ex. ca sa participi la o conferinta serioasa internationale unde poti sa expui idea ta, te costa cel putin 1000 – 2000 Euro. Dar trebuie sa ai niste rezultate experimentale, altfel este o simpla ipoteza nedovedita, ceea ce nu este vandabila, cel mult poate fi un subiect de discutie.
    La cercetari fundamentale, la care dupa 3 ani nu ai rezultat, au acces numai universitatile. Noi cei alti, mai ales cei din sectorul privat, facem cercetari aplicative cu finalizare in productie. La un contract de cercetare cu o uzina, nu poti vii cu mana goala ca nu primesti bani. In situatia de acum (de criza) este ca uzinele nu prea au bani pentru cercetare.

  5. melaniacoman spune:

    Domnule Demi,

    Eu cred ca se poate si altfel, da’ o sa va acuze lumea ca vindeti tara…

    Ideile se pot vinde celor care au bani sa le cumpere…

    Cercetarea nu trebuie sa fie, asa cum spunea o foarte reputata doamna de pe la un mare institut de cercetare (nu spun care), un domeniu in care cercetezi 3 ani si dupa aia zici ca n-a iesit nimic.

    Melania

  6. Perparim Demi spune:

    Multe intrebari, ati infipt lopata adanc. Despre cercetare am scris o gramada si cred ca mai este loc de scris. Poate citeste cineva si in afara de noi?
    Da, am initiat un proiect pentru IDEI (solicitant UPB ca noi nu suntem eligibili), dar … s-a amanat. Poate asteapta bani de la FMI.
    Cercetarea la noi are doua fete. Una buna (sanatoasa) care nu se vede, si una subtirica si formala, care suge fondurile.
    Inca o data, parerea mea este ca trebuie finantate ideile bune, nu cercetatorii nu institutii. Daca o idee este gasita ca buna (pe bune) atunci trebuie recrutati cei mai capabili cercetatori ca s-o duca la realizare. Orice reforma care nu atinge acest obiectiv se va transforma intr-o forma sau alta la o alta modalitate de ai gasi loc banilor publice, dar fara sa aduca ceva nou pentru dezvoltare.Eu cu reforma inteleg o rasturnare de sistem.
    Un inginer sau cercetator bun, in acest sistem nu ajunge nici-o data sa predea experienta lui la studenti. Aici te nasti profesor si mor profesor, fara experienta productiei. In occident daca esti un cercetator bun si ai experienta, esti invitat sa predai la studenti, sau se recomanda studentilor sa faca practica la tine. Experienta novatoare aduce prospetime in invatamant.
    Predatul numai pe baza de literatura si fara experienta proprie nu cred ca este benefica, se transforma in plagiatura. Despre nivelul studentilor n-as vrea sa vorbesc, toata lumea stie ce iese.
    Privind doctorantii – este clar ca a devenit o formalitate, un job, un business. Se aloca niste bani publici, se gasesc niste absolventi cuminti care nu au loc de munca, si sunt dispusi sa traduca sau sa muncesc pentru profesori, mai de parte merge de la sine. Uni norocosi devin asistenti si invata de la sefi lupta corp la corp (Kung Fu este la moda)pentru a ocupa locul dorit.
    Hai sa ne oprim aici ca miroase putred de tot.

  7. Codrin spune:

    Intrebare: ce parere aveti de noile idei ale guvernului in ceea ce priveste invatamantul si cercetarea? Ma refer la faptul ca nu o sa mai conteze doctoratul, faptul ca doctoranzii nu vor mai putea fi incadrati in institutii publice etc etc…de subfinantarea cercetarii in acest moment nu mai spun nimic pentru ca stiu ca va enervati:)!
    Aplicati la noua sesiune de proiecte pe Idei?! (tocmai a fost amanata:D)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top