Scandalurile de corupție legate de fondurile europene se înmulțesc în statele din estul Europei

le-monde-2-640x400.png

Cotidianul Le Monde a publicat, sâmbătă, o amplă analiză în legătură cu faptul că scandalurile de corupție legate de fondurile europene se înmulțesc în statele din estul Europei și că tocmai liderii eurosceptici, cu un discurs naționalist, sunt acuzați că s-au îmbogățit sau că și-au îmbogățit apropiații deturnând bani de la Bruxelles.

Premierul ceh riscă între 5 și 10 ani de închisoare, liderul unui partid aflat la putere în România este vizat de o anchetă penală pentru deturnare de fonduri, ginerele premierului ungar este acuzat că s-a îmbogățit din fondurile structurale europene datorită legăturilor sale familiale, enumeră cotidianul, subliniind că, în ultimii ani, scandalurile de corupție legate de aceste fonduri de înmulțesc în mai multe țări din estul integrat în Uniunea Europeană începând cu anul 2004.

Toate partidele politice sunt afectate aproape de fiecare dată, fiind vorba despre aceleași ingrediente sulfuroase: persoanele aflate la putere sau rudele acestora ar beneficia de fondurile de coeziune ale UE, în timp ce atacă din ce în ce mai mult instituțiile europene în discursurile lor, comentează Le Monde.

Chestiunea este importantă pentru scrutinul din 26 mai: viitorii eurodeputați vor trebui să negocieze fondurile regionale pentru perioada 2021-2027. Pentru 2014-2020 au fost prevăzute 351 de miliarde de euro, însă odată cu ieșirea Marii Britanii din UE fondurile vor fi automat reduse.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.