Scrisoare deschisa catre premierul Romaniei privind Schema de minimis – H.G. nr. 274/2013

scrisoare.jpg

scrisoareSute de IMM-uri care au semnat in 2014 Acorduri de finantare nerambursabila de la Buget in cadrul Schemei de minimis se revolta pentru lipsa de interes a Guvernului, care nu le-a alocat nici un leu in anul 2015.

Multe dintre firme, in baza promisiunilor guvernamentale, au facut credite, au demarat investitii si au facut angajari. Sperantele ca Guvernul va rambursa cheltuielile aproape s-au naruit la rectificarea bugetara, cand nu li s-a repartizat nici un leu. In acest sens, a fost elaborata scrisoarea de mai jos, adresata premierului Romaniei, Victor Ponta.

Stimate domnule Prim Ministru,

Anul trecut, pe data de 15 aprilie, erati prezent  la semnarea primelor 30 de acorduri de finantare in cadrul Schemei de ajutor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii  instituita prin H.G. nr. 274/2013 si va exprimati incantarea ca acest program se deruleaza, dupa incercarea nereusita de lansare din 2013.

Afirmati atunci: “daca n-am auzit niciun scandal si nicio plangere inseamna ca lucrurile s-au realizat correct”, referindu-va la procesul de selectie a IMM-urilor pentru finantare. Nu credem ca puteti afirma acelasi lucru si despre modul in care se deruleaza acest program de minimis, in special in 2015. Sau, mai bine zis, cum nu se deruleaza. Zeci de plangeri au formulat IMM-urile beneficiare catre autoritati, toate au primit acelasi raspuns: facem toate demersurile sa primiti banii promisi, asteptati rectificarea de buget!

Stimate domnule Prim Ministru, afirmati cu aceeasi ocazie, in 2014, urmatoarele: “Nu spun ca este suficient, cei 250 de milioane pe care ii alocam anul acesta, 250 de milioane anul viitor, insa cred ca e un bun inceput si un semnal de sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii”.

stiti cati bani au primit IMM-urile din cele 250 milioane promise pentru 2015? Poate totusi nu stiti, noi am vazut ca nici un ministru nu se declara nemultumit in urma rectificarii de buget din iulie 2015. NU s-a primit nici un leu si, mai grav, nu se stie ce se va intampla cu acest program. Acesta este raspunsul pe care ni-l dau acum angajatii ministerului si directiei responsabile de acest program.

Poate unii considera pretentiile noastre prea mari, sunt probleme mult mai grave in aceasta ţara, nu sa li se dea bani unor IMM-uri ca sa isi achizitioneze utilaje, sa construiasca spatii de productie sau sa angajeze oameni. Le amintim insa ca IMM-urile reprezinta 99% din companiile existente pe piata locala si genereaza doua treimi din cifra de afaceri a Romaniei si peste 60% din locurile de munca. Care sunt avantajele, inlesnirile sau ajutoarele pe care le primesc de la statul roman?

Nu dorim decat sa ni se dea ceea ce ni s-a promis, mai ales ca am fost fortati prin contracte sa incepem investitiile, iar unele firme au contractat credite bancare pentru a le realiza. Cum este posibil ca Guvernul sa ne oblige sa facem cheltuielile si apoi sa ne spuna ca nu sunt bani alocati in buget? Nici macar un leu, dupa ce ni se promiteau 250 de milioane, domnule Prim Ministru?

Este aceasta o lipsa de preocupare din partea functionarilor responsabili de acest proiect? Este vorba de lipsa de fonduri? Ce se va intampla cu firmele care au inceput investitiile si au intrat in datorii bazandu-se pe banii promisi in aceste Acorduri cu statul? Sunt intrebari pe care si le pun cel putin 600 de firme din Romania, semnatare ale unui acord valabil numai in conditiile in care Guvernul Romaniei, prin Ministerul de Finante, aloca fondurile promise.

Va rugam, domnule Prim Ministru, sa ne prezentati, asa cum ati facut-o si la lansarea programului, poziţia Guvernului fata de situatia actuala a Schemei de ajutor de minimis instituita prin H.G. nr. 274/2013, precum si propunerile pentru deblocarea acestui program guvernamental.

Sursa: Grupul de solicitanti minimis HG 274

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top