Se lanseaza Fondul IKEA pentru Mediul Urban – un program local pentru mediu si comunitate

dezvoltare-urbana.jpg

IKEA Romania lanseaza prima editie a Fondului IKEA pentru Mediul Urban.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 31.01.2017
Buget: 339.000 lei

Obiective

Fondul IKEA pentru Mediul Urban sustine initiativele cu impact din comunitatile din Bucuresti si Ilfov, care au in vedere actiuni in zonele de implicare in comunitate IKEA: schimbari climatice, protejarea resurselor naturale, educatie si constientizare. Finantarile acordate vor viza organizatii sau grupuri de initiativa care construiesc proiecte pe termen mediu si lung, cu impact direct in imbunatatirea vietii in mediul urban si protejarea mediului, in general.

Arii de interes pentru Fondul IKEA pentru Mediul Urban:

Impact pozitiv asupra mediului natural: Reducerea schimbarilor climatice si adaptarea la ele, eficienta energetica, energie din surse regenerabile, transport verde, utilizarea eficienta a apei, gestiunea eficienta a deseurilor, reducerea poluarii chimice, fonice si luminoase

Se cauta proiecte care sa ofere solutii sau sa incurajeze oamenii sa-si minimizeze impactul zilnic asupra mediului prin utilizarea unor tehnologii si procese prietenoase cu mediul in domeniile de mai sus. Sunt salutate initiative mici si mari, deopotriva, care au capacitatea de a influenta grupuri extinse si chiar intregi comunitati.

Servicii ecosistemice si conservarea biodiversitatii

Marile aglomerari urbane agreseaza ecosistemele naturale prin nevoia constanta de expansiune, ceea ce duce la reducerea, fragmentarea si disfunctionalizarea ultimelor.

Ikea este in cautare de initiative care isi propun sa rezolve, intr-un mod inovator si printr-o abordare holistica, problemele legate de ecosistemele naturale si semi-naturale din zonele urbane si periurbane.

Teme transversale in proiecte: Educatie si constientizare, beneficii sociale pentru beneficiarii indirecti.

Indiferent de problemele abordate, toate proiectele trebuie sa aiba o componenta educationala, dar sa aduca si beneficii sociale comunitatilor in care se desfasoara.

Pe termen mediu si lung, initiativele ar trebui sa aiba ca obiectiv si crearea de sinergii si colaborari in cadrul comunitatilor, creand oportunitati si parghii de informare a locuitorilor, oferindu-le mijloacele si cunostintele de a deveni la rândul lor ambasadori care vor asigura buna implementare a schimbarilor in comunitatile de care apartin.

Se cauta proiecte si initiative care sunt usor transferabile, repetabile si versatile, cu posibilitatea de a fi crescute la o scara mai mare pentru mai mult impact.

Fara a fi criterii eliminatorii, urmatoarele elemente vor aduce puncte suplimentare in cadrul jurizarii:

  • proiecte care propun solutii pe termen mediu si lung, cu un plan de implementare bine definit pentru o perioada de 2-3 ani;
  • gasirea de solutii eficiente si inovative in domenii legate de protejarea mediului in zona urbana: in sinergie cu strategia de sustenabilitate a companiei IKEA;
  • proiecte care au rezultate concrete, fie ele materiale, fie ele nemateriale, dar demonstrabile si masurabile.

Fundatia Comunitara Bucuresti este partenerul IKEA Romania in lansarea Fondului IKEA Pentru Mediul Urban si in gestionarea procesului de selectie a proiectelor candidate.

Finantare

Fondul IKEA pentru Mediul Urban are o valoare totala de 339.000 de lei pentru primul an de finantare. Aceasta suma va fi impartita intre 3-5 proiecte castigatoare. Decizia cu privire la sumele acordate fiecarui proiect va fi luata pe baza necesitatii relevate de bugetele aplicantilor. Finantarea se doreste a continua pentru 2-3 ani de activitati. Proiectele vor fi evaluate integral la finalul fiecarui an de implementare, urmând ca in baza rezultatelor obtinute sa se renegocieze si resemneze urmatoarea transa de finantare.

Cine poate depune un proiect?

Echipe compuse din minim 3 persoane constituite ca grupuri de initiativa fara personalitate juridica, sau organizatii non-guvernamentale, neafiliate politic, care vor desfasura activitatile propuse in Municipiul Bucuresti sau judetul Ilfov.

Nu sunt eligibili a participa angajatii IKEA Romania sau ai organizatiilor afiliate, si nici alti membri de gradul I si II ai familiilor acestora (copii, parinti, frati/surori, sot/sotie ai angajatilor IKEA Romania).

Criterii de eligibilitate

  • Scrisoare de intentie – formular online pus la dispozitie de catre Finantator
    – completata in limba romana
    – completata integral, la toate sectiunile sale (acolo unde o sectiune nu se aplica se va face mentiunea N/A).
  • Formularul de inscriere idee de proiect si formularul de inscriere proiect  – formular online pus la dispozitie de catre Finantator
    – completat in limba romana
    – completat integral, la toate sectiunile sale (acolo unde o sectiune nu se aplica proiectului, se va face mentiunea N/A).
    Coordonatorul de proiect:
     – varsta minima 18 ani
     – este stabilit cu domiciliul sau desfasoara cel putin o activitate profesionala/culturala/comunitara in Bucuresti sau Ilfov
    – nu aplica la aceasta finantare ca reprezentant al unei organizatii politice, institutii publice, intreprinderi sociale sau societate cu caracter comercial
    – nu a fost condamnat penal sau civil si nu se afla sub ancheta judiciara in vederea determinarii (ne)vinovatiei.

Fondul IKEA pentru Mediul Urban va finanta intre 3 si 5 proiecte. Anuntarea proiectelor câstigatoare se va face pana la final de aprilie 2017.

Ideile de proiect pot fi trimise pana pe 31 ianuarie 2017, ora 23:59.

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website
Ghidul solicitantului

Finantator: IKEA
Sursa: Fundatia Comunitara Bucuresti

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top