Se modifica legislatia programului “Prima Casa”

prima-casa.jpg

Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune modificarea legislatiei pentru “Prima Casa”, astfel incat Strategia programului pentru 2017-2021, adoptata recent de Guvern, care prevede stimularea achizitiei de locuinte mai noi de cinci ani, sa intre in vigoare de la data de 1 ianuarie 2017.

‘Prin prezentul proiect se propune introducerea unor reglementari privind garantarea de catre stat in procent de 50% din valoarea creditelor destinate achizitiei de locuinte (exclusiv principalul) a locuintelor noi si/sau consolidate, iar pentru locuintele care nu se incadreaza in aceasta categorie procentul garantat de stat va fi de 40% in valoarea creditelor destinate achizitiei de locuinte (exclusiv principalul)’, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit documentului, prin locuinta noua, in sensul programului “Prima casa” se intelege orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrata in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionata la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat. In aceasta categorie intra si locuintele consolidate in sensul reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.

Conform Ministerului, cresterea calitatii vietii prin imbunatatirea conditiilor de locuire in Romania si stimularea achizitiei de locuinte noi in cadrul programului “Prima casa” sunt principalii piloni cuprinsi in strategia 2017-2021.

‘In acest context, este necesara introducerea la nivelul legislatiei primare a unor reglementari prin care sa fie diferentiate categoriile de locuinte care pot fi achizitionate in cadrul Programului si sa se individualizeze procentele de garantare corespunzatoare fiecarui tip de tranzactie‘, subliniaza Ministerul Finantelor.

Pe de alta parte, pentru asigurarea functionalitatii Programului si pentru a avea timpul necesar realizarii noilor dezvoltari ale aplicatiei informatice dedicate implementarii programului ‘Prima casa’ se propune introducerea unei dispozitii tranzitorii conform careia solicitarile de acordare a unei finantari garantate transmise pana la data intrarii in vigoare a noii ordonante se solutioneaza prin aplicarea dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii lor, se mai arata in nota de fundamentare.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.