Secretarul de stat Adrian Mariciuc a participat la videoconferința privind viitorul Politicii de Coeziune

Adrian-Mariciuc.jpg

Dl. Adrian Mariciuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, a participat în data de 25 iunie la videoconferința miniștrilor Republicii Cehe, Ungariei, Poloniei, Slovaciei, Bulgariei, Sloveniei, României, Estoniei, Letoniei și Lituaniei, responsabili cu Politica de Coeziune pentru a discuta despre aspecte privind pachetul legislativ pentru perioada 2021-2027, punerea în aplicare a reglementărilor, dar și despre facilitatea de finanțare REACT-EU și modificările pachetului.

În cadrul conferinței dl. Mariciuc a pledat pentru menținerea alocării de bază pentru Politica de Coeziune la nivelul propus de Comisia Europeană în 2018, pentru flexibilizarea concentrării tematice pentru FEDR și FSE+ astfel încât investițiile să răspundă mai bine nevoilor de finanțare la nivel național. Totodată, poziția României este aceea de a aloca maximum 25% a contribuției la obiectivele privind schimbările climatice, având în vedere nevoia de investiții în infrastructura de bază.

Alte măsuri propuse de oficialul MFE vizează:
– Majorarea suplimentară a transferului între fonduri la 15% din fondurile aferente Politicii de Coeziune;
– Menținerea regulii de dezangajare n+3;
– Menținerea ratei de cofinanțare și a prevederilor privind prefinanțarea;
– Reducerea transferului obligatoriu către Connecting Europe Facility în condițiile în care anvelopa Fondului de Coeziune post 2020 s-a diminuat cu 38%;
– Eliminarea transferului de la FEDR/FSE+ la Just Transition Fund având în vedere noile alocări propuse pentru acest instrument.

Discuțiile au vizat propunerile de răspuns ale Comisiei Europene la criza sanitară și la cea economică generate de COVID-19. Acestea sunt Corona Response (CRII/CRII+), care propune soluții pe termen scurt și REACT-EU, care propune măsuri pe termen mediu. Propunerea pe termen lung este cea pachetului legislativ privind Politica de Coeziune 2021-2027 și vizează recuperarea economiilor prin stimularea creșterii, consolidarea competitivității, crearea de locuri de muncă, promovarea digitalizării și facilitarea tranziției către o UE cu emisii reduse de carbon.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top