Sectiunea Cernavoda-Constanta din Autostrada Soarelui va fi realizata cu fonduri europene

autostrada.jpg

autostradaCosturile de constructie a tronsonului Cernavoda – Constanta din Autostrada Soarelui, finantate initial de statul roman printr-un imprumut, vor fi acoperite prin fonduri europene. Astfel, statul roman va primi 305,7 milioane euro din Fondul de Coeziune, suma care acopera 85% din costurile de constructie a celor 51,3 kilometri de autostrada dati in folosinta deja in noiembrie 2012.

Pentru a construi Autostrada Soarelui, statul roman a contractat in 2005 un imprumut de la Banca Europeana de Investitii. Pe 2 septembrie 2014, Romania a cerut Comisiei Europene sa finanteze retroactiv construirea acestui tronson, ale carui beneficii sunt: diminuarea cu 30% a accidentelor grave de circulatie intre Constanta si Cernavoda si scaderea timpului de calatorie Bucuresti – Constanta de la 2h30min la 1h51min. Imprumutul de la Banca Europeana de Investitii va fi folosit pentru a finanta alte investitii in infrastructura de transport.

Acesta este un foarte bun exemplu despre masurile care pot fi luate de catre autoritatile romane pentru a accelera rata de absorbtie a programelor din perioada 2007-2013.”, a declarat Comisarul Corina Cretu. “Asa cum am promis, in 2015 sunt gata sa fac tot ce tine de mine pentru a ajuta statele membre cu probleme de absorbtie sa investeasca o parte cat mai mare din fondurile europene deja alocate“, a mai declarat Comisarul.

Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al caror venit national brut (VNB) pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media Uniunii. Acesta vizeaza reducerea disparitatilor economice si sociale si promovarea dezvoltarii durabile. Printre prioritatile Fondului de Coeziune se afla dezvoltarea retelei transeuropene de transport, din care face parte si Autostrada Soarelui (A2) aflata pe axa prioritara TEN-T 7.
    
Comisarul European pentru Politica Regionala Corina Cretu a infiintat la sfarsitul anului trecut un grup de lucru pentru a creste rata de absorbtie a unor tari precum Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Slovakia, Slovenia sau Italia. Corina Cretu a declarat ca va face tot posibilul pentru a ajuta aceste tari sa investeasca restul de fonduri deja alocate, aceasta fiind prioritatea zero pentru comisarul european roman in 2015.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.