SEMNAL! Lipsa de Transparenta in accesarea Finantarii de tip Grant lansata de fundatia Alexandrion, prin Programul destinat ONG

     Informatiile postate de fundatia Alexandrion pe diverse portaluri care ofera informatii despre finantari, sunt incomplete si insuficiente pentru ca proiectele realizate pe baza lor sa aiba sanse reale de succes. Iar  pe site-ul fundatiei mentionate nu exista nici macar o singura referinta la programul pe care l-au initiat.

In consecinta, orice ONG care isi propune sa acceseze aceasta finantare, va face o incercare sortita esecului, atata timp cat informatii esentiale lipsesc, nu sunt facute publice odata cu anuntarea programului, prin omisiune sau nu (intentionata oare?). Cand spun „informatii importante” ma refer la listarea activitatilor si cheltuielilor eligibile/neeligibile – extrem de importante pentru orice proiect.

Caz concret – La sfarsitul lunii Februarie 2009, fundatia Alexandrion lanseaza apelul pentru propuneri de proiecte finantabile prin programul lor dedicat sustinerii sectorului ONG. In materialele postate de ei initial, nici macar nu au anuntat care este valoarea maxima eligibila a unui proiect. In urma numeroaselor semnale, probabil, cu 2 saptamani inainte de finalizarea termenului de depunere, au mai posta un alt comunicat de presa, prin care anuntau care este valoarea maxima a proiectelor finantate de ei.

SI poate ca ar fi fost totul in regula, dar….in informatiile postate , atat in primul comunicat, cat si in urmatorul, capitolul „Cheltuieli eligibile” lipseste cu desavarsire, iar la  „Activitati eligibile”, singurele precizari facute sunt: (extras din comunicatul de presa nr. 2 al fundatiei A. postat pe Finantare.ro, pana azi, 26.03): „Acitvitati eligibile – Sunt vizate proiectele cu buget mic (maxim 2000 euro) indiferent de domeniul de desfasurare: mediul inconjurator, educatie, protectia copilului, persoane cu handicap, cultura, etc..” – am incheiat citatul. Acestea sunt toate informatiile oferite despre  activitatile eligibile, iar la Cheltuieli – o singura referinta legata de valoarea totala a proiectului – sub 2000 Euro.

Ce intelegeti din textul de mai sus? Care credeti , de exemplu ca ar fi activitatile eligibile, care sa va califice proiectul pentru finantare, si in speta – care sunt cheltuielile eligibile – in cazul in care va ganditi sa realizati o propunere pe educatie????

La inceputul lunii Martie, Asociatia Omnimind , un ONG al carei scop declarat este „dezvoltarea potentialului umna” prin activitati edicative, de formare si de consiliere, isi propune sa aceseze aceasta finantare, postata pe diverse portaluri la sectiunea „Finantari nerambursabile ONG”. Au realizat propunerea de proiect, respectand si „ultima virgula” din textele publicate de fundatia A. – persoana responsabila de acest proiiect dinc adrul Asociatiei Omnimind fiind un specialist acreditat in Managementul Proiectelor, cu participari in proiecte finantate din fonduri comunitare si nationale.

In data de 25 Martie au transmis la adresele mentionate in comunicate, draftul proiectului lor, continand toate informatiile necesare intro propunere de proiect „ca la carte”.

Surpriza – la nici cateva ore de la trimitere, asociatia primeste un mesaj scurt prin e-mail, din partea reprezentantei fundatiei A. prin care sunt anuntati „ce cheltuieli NU sunt eligibile” si urmeaza o insiruire cu virgule a 6 sau 7 cheltuieli. Surpriza vine din faptul ca – nici macar UNA din precizarile continute in acest mesaj, nu este publicata in asa-zisul „Ghid” de accesare a finantarii, in care apare doar textul citat de mine mai sus, referitor la „Activitati eligibile”.

Ce putem intelege de aici, din aceasta atitudine?

   – Poate ca reprezentantii fundatiei A. au dorit sa pastreze aceste informatii/criterii de eligibilitate doar pentru un grup restrans de aplicanti (ONG-uri), carora sa le furnizeze preferential informatiile pentru a le creste sansele de castig?

   – Sau poate ca personele responsabile de promovarea programului de finantare din partea fundatiei Alexandrion – nu au competentele necesare pentru a sti ce informatii sa faca publice odata cu lansarea anuntului, pentru a facilitata realmente accesul ONG-urilor la finantare?

Oricare ar fi raspunsul, consider ca modul in care aceasta fundatie isi promoveaza asa-zisul – Program de stimulare a sectorului ONG – este lipsit de profesionalism, iar lipsa de claritate in furnizarea informatiilor absolut necesare (de care depinde eligibilitatea proiectelor) dovedeste:

– O Incalcare a Principiului Transparentei in finantari facute publice,

– O incalcare a Egalitatii de sanse pentru toti aplicantii – ONG-uri.

Carmen Demi

Carmen Demi

Carmen Demi

EliteDCM reprezinta departamentul de Coaching , Training si Consultanta al firmei Migral. Firma Migral este dedicata activitatilor de Cercetare-Dezvoltare in domeniul Metalurgiei, Consultantei in Project Management si Resurse Umane, precum si Consilierii-Coaching in domeniile Life & Business. Background-ul professional al membrilor organizatiei noastre este definit de activitati in domeniile – Consiliere personala, Consultanta Organizationala in Resurse Umane si Life & Business Coaching NLP, dar si in Cercetare specializata. Ca trainer, proiectez si realizez programe-curs pentru dezvoltare personala si organizationala, aplicate la nevoile reale ale clientilor mei. Suntem implicati intrun proces de formare si dezvoltare profesionala continua, iar obiectivele noastre in aceasta directie sunt legate de atingerea Excelentei, atat in viata profesionala cat si in cea personala. Prin articolele pe care le voi posta pe acest blog intentionez sa contribui activ la imbunatatirea nivelului de cunoastere a domeniului profesional inca insuficient abordat in Romania – Coachingul Profesional, ca instrument eficient si puternic pentru dezvoltare personala si organizationala. Voi aborda subiecte de interes specific dar si general, in urma practicii mele si a colaboratorilor nostrii. Voi prezenta beneficiile pe care le putem obtine apeland la servicii de Coaching, atat din perspective organizatiilor cat si din cea a persoanelor. Voi descrie cele mai bune modalitati existente pe piata din Bucuresti, pentru cei care doresc sa devina profesionisti in acest domeniu, si sa urmeze o cariera in Coaching. Voi anunta evenimente importante, la nivel local dar si national si international legate de evolutia si dezvoltarea acestui domeniu professional.

6 Replies to “SEMNAL! Lipsa de Transparenta in accesarea Finantarii de tip Grant lansata de fundatia Alexandrion, prin Programul destinat ONG”

  1. Mihaela spune:

    Si Asociatia in care activez a depus un proiect catre fundatia Alexandrion. De ceva vreme astept sa aflu care sunt proiectele ce vor primi finantare. Si dupa lungi asteptari, m-am decis sa caut pe net. Astfel am aflat ca au fost deja anuntati castigatorii…

    O fundatie care se respecta, cred ca ar fi trimis un mail tuturor celor care au depus efortul sa dezvolte o idee de proiect. Meritam cel putin sa ni se spuna ca nu a fost aprobat… si poate si de ce nu a fost aprobat. Fundatia Alexandrion nici macar nu a binevoit sa trimita un mail standard de informare a aplicantilor!

    Tind sa cred ca fundatia nu a fost interesata de sustinerea ONG-urilor, ci de promovarea imaginii companiei cu acelasi nume, ca fiind „responsabila social”.

    O initiativa aparent laudabila s-a transformat intr-un exemplu negativ de „asa nu…” pentru orele de etica. Fundatia Alexandrion, pentru cea mai mare parte din ONG-urile care au aplicat, a devenit o fundatie ce nu prezinta credibilitate si care incerca sa „dea cu var” opinia publica. Trist!

  2. Andreea spune:

    Se pare ca au anuntat castigatorii pe adrese private de mail, pentru ca nu am vazut nici un comunicat. Sa fie intr-un ceas bun pentru castigatori, iar pentru noi, cei care ne-am agitat degeaba, macar o experienta pentru un pas mai departe…

  3. Ada Gabor spune:

    Da, si eu am fost „impresionata” de intentia celor de la Alexandrion. Deoarece in primul mesaj cu privire la oportunitatea de finantare nici macar termen limita nu era, sau mai bine zis era ceva de genul „la sfarsitul lunii martie”. Asadar i-am scris un e-mail doamnei responsabile de finantare cu privire la nelamuririle legate de suma maxima ce poate fi accesata si de termenul limita. Cred ca au mai primit astfel de semnale, asa ca mi-a raspuns la intrebari. Doar ca eu am renuntat sa muncesc degeaba …

  4. Teo C spune:

    Nici ca puteam s-o spun mai bine.

  5. Etienne Ignat spune:

    Activitati eligibile
    Sunt vizate proiectele cu buget mic (maxim 2000 euro) indiferent de domeniul de desfasurare: mediul inconjurator, educatie, protectia copilului, persoane cu handicap, cultura etc.
    Pentru mine e foarte clar orice proiect pentru: mediul inconjurator, educatie, protectia copilului, persoane cu handicap, cultura etc. cu un buget de maxim 2000 de euro.
    mai multe info aici https://www.finantare.ro/program-1175-Program-de-finantare-pentru-ONG_uri.html

  6. diana spune:

    sunt de acord cu afirmatiile dumneavoastra .
    Reprezint un ONG care a dorit sa aplice pe linia de finantare.Spre deosebire de dumneavoastra ,eu am scris un mail sa intreb care este bugetul maxim (in primul anunt nu era mentionat) mi s a raspuns 1000 euro ,la doua zile am primit un mail in care se preciza ca bugetul maxim este de 2000 euro.
    Nu am gasit nici o cerere tip ,nu am primit nimic atasat asa ca am folosit (ca si model) cea de la FP.
    Nu am primit nici un indiciu despre cheltuieli eligibile sau neeligibile…..am trimis proiectul si mi s a respins deoarece am introdus cheltuieli neeligibile (despre care nu am fost informati in prealiabil) .Mi s a mai sugerat sa vina si Ong meu cu ceva….am intrebat co-finantare …ei au zis nu :)) ,deci eu zic ,ca nu sunt pregatiti.
    Dar noua cine ne plateste munca la un proiect blocat? (din cauza informatiilor putine ) si cum avem garantia ca acel proiect nu va fi preluat de altcineva?
    multumesc , o zi buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top