Simona Bonghez – “De la traditionalul management de proiect spre Agile”

Simona BonghezRedactia: Cursul vietii v-a adus in pozitia din care puteti fi remarcata ca fiind o figura onorabila din punct de vedere profesional. Pe scurt, care au fost cararile carierei ce v-au adus pana aici?

Simona Bonghez: E prima data cand sunt numita figura onorabila 🙂 , dar adevarul este ca mi-am castigat un renume de care sunt mandra. Care au fost radacinile? Am pornit la drum ca programator, dar nu am avut prea multa rabdare (si probabil ca nu eram nici prea priceputa) asa ca m-am orientat repede spre coordonarea proiectelor. Si mi-a placut. Mult. Iar apoi am inceput sa-i invat pe altii iar asta mi-a placut si mai mult… Am trecut prin mai multe pozitii manageriale atat in firme de stat cat si in mediul privat si am avut sansa de a fi implicata in proiecte atat in tara cat si pe plan international. Am avut astfel posibilitatea de a acumula expertiza si mai ales de a alege spre ce sa ma indrept.

Redactia: Ocupati si detineti mai multe titluri profesionale. Motiv pentru care, am dori sa stim, care dintre ele este cel mai apropiat de dumneavoastra si cum se impaca intre ele trainingul, cu consultanta, cu catedra si cu managementul de proiect?

Simona Bonghez:Managementul de proiect este un domeniu care nu iti permite sa te plictisesti, situatiile cu care te intalnesti sunt particulare si ai mereu parte de provocari noi. Spuneam mai devreme ca imi place sa sustin traininguri, sa ii ajut pe altii sa inteleaga cum, cand si ce anume sa aplice pentru a avea succes in proiectele lor, iar acest lucru nu se poate face daca nu esti permanent ancorat in lumea managementului de proiect. Asa ca – pentru a fi buna ca trainer (iar eu tind spre excelenta in orice fac 🙂 ) – trebuie neaparat sa fiu implicata si in proiecte, sa fac fata cerintelor lor in conditiile mediului de afaceri de azi si in acelasi timp trebuie sa fiu alaturi si de organizatiile puternice care promoveaza managementul proiectelor. Am fost pentru cinci ani presedintele chapterului din Romania al Project Management Institute, iar acum implicarea mea este la nivel global, fac parte dintr-un Advisory Group al acestei asociatii. De fapt, chiar acum in timp ce raspund la intrebarile acestui interviu, sunt la o intalnire a Leadership Institute al PMI in New Orleans iar peste doua zile voi sustine o prezentare in cadrul Congresului Global al PMI. Este aproape incredibil cat de valoros este sa fii expus la tot ce se intampla azi in lumea managementului de proiect, sa afli – de la sursa – ce e important si care sunt directiile de dezvoltare ale domeniului si chiar mai mult, sa fii implicat in definirea strategiilor la nivel global. Iar partea frumoasa este ca toate acestea imi ofera posibilitatea de a-mi imbogati si a creste valoarea sesiunilor de training si a serviciilor de consultanta pe care le ofer cu atata placere. Cat despre activitatea mea in cadrul facultatii, as putea spune ca asta este – cumva – partea care ma aduce cu picioarele pe pamant. Sa fii in mijlocul unei generatii care gandeste altfel decat generatia mea, care iti pune permanent intrebari noi, care iscodeste motivele pentru care faci ceea ce faci, este incitant, reconfortant, naucitor cateodata, dar cu certitudine te mentine tanar si nu iti permite sa te plictisesti. Iti cere sa iesi din tipare si sa cauti modalitati noi de a-i tine interesati, implicati. Imi place cand sunt intrebata cum reusesc sa aduc atatia studenti la cursurile mele 🙂 .

Continuarea in Nr. 6 a Revistei Romane de Managementul Proiectelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.