Spargatorii fondurilor UE au datorii la stat si s-au retras! Campioana POSDRU cu 35 milioane de euro aprobate nu are certificat fiscal

spaga_mita_bani.jpg

Money IssuesRecord absolut in domeniul fondurilor europene! Asociatia Elen a reusit performanta sa-i fie aprobate doar in acest an 31 de proiecte POSDRU, de peste 150 milioane lei. Dupa ce informatia a aparut in 7EST, reprezentantii fundatiei bat in retragere si spun ca nu vor mai fi semnate contractele.

31 de proiecte dintr-o lovitura

Saptamanalul 7EST a dezvaluit, saptamana trecuta, ca o fundatie anonima din Alba a reusit sa-si traga “partea leului” din banii destinati Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Reporterii 7EST au numarat initial 22 de proiecte aprobate in valoare de 112 milioane lei dar, in realitate, este vorba despre 31 de proiecte si suma depaseste 150 milioane lei. “Performanta” este greu de egalat, mai ales ca fundatii sau institutii obisnuite in a derula proiecte de calificare/recalificare si create special pentru acest domeniu au fost date la o parte la evaluarea dosarelor. Asa se face ca AJOFM Iasi, de exemplu, are un proiect “in rezerva”, adica a fost considerat valid dar nu a prins finantare, in timp ce Asociatia Elen are 31 de proiecte aprobate.

Fara numar, fara numar…

Reprezentantii Asociatiei Elen sustin ca nu este nimic in neregula cu numarul proiectelor aprobate si invoca procedurile care au permis acest lucru. “Pe parcursul a doua luni au fost toate apelurile, nu s-a etapizat. Toate au fost ingramadite in vara anului 2013.

La fiecare apel s-au depus proiecte fara a se anunta punctajele de pe apelurile anterioare. Astfel, fara sa stii daca ai fost selectat, esti tentat sa tot aplici”, explica Emil Gabriel Benga, vicepresedintele Asociatiei Elen. Reprezentantul fundatiei din Alba a refuzat insa sa faca public numarul total al proiectelor depuse pentru obtinerea de finantari POS DRU.

Au datorii la stat

Dupa aparitia articolului din 7EST, Asociatia Elen a transmis ca nu vor mai fi incheiate contractele de finantare, astfel incat sumele in cauza ar putea fi redistribuite catre alte proiecte aflate in rezerva. “Asociatia nu a facut demersurile pentru contractare. Avem un diferend cu Finantele Publice si cu AM POSDRU privind scutirea la plata penalitatilor pentru intarzierile de anul trecut, si pentru nerambursarea unei parti din TVA”, a sustinut Benga. Altfel spus, asociatia are datorii la stat, dar a depus proiecte si a obtinut aprobari pentru 150 milioane de lei. “Termenul de diferend este corect, si apar doua valori. Noi spunem una, Finantele spun altceva”, s-a limitat Emil Gabriel Benga sa spuna.

Plagiat sau autoplagiat

Retragerea “strategica” a Asociatiei Elen poate avea legatura si cu actiunile DNA in domeniu. Avand datorii, Fundatia din Alba nu ar fi putut obtine certificatul de atestare fiscala decat in fals. Saptamanalul 7EST a prezentat pe larg activitatea fundatiei ProWomen care a recurs la aceasta manevra, iar acum presedinta fundatiei este trimisa in judecata. “La cererea asociatiei, au inceput sa se ia deciziile de revocare a finantarii de la AM POSDRU”, sustine Emil Gabriel Benga.

Reprezentantul Asociatiei Elen nu a putut sa explice insa cum se face ca, in cadrul evaluarii proiectelor, fundatia pe care o reprezinta a reusit sa prezinte si cate 7 proiecte cu acelasi punctaj si cu aceeasi suma. Presedintele Patronatului Tinerilor intreprinzatori din Regiunea Sud Est, Radu Oprea, este convins ca fundatia a prezentat mai multe proiecte identice sau foarte asemanatoare. “Nu sunt singurii in aceasta situatie, noi am sesizat Cancelaria prim-ministrului si UE”, spune Oprea.

Estimari cu virgula

Spre exemplu, cinci programe ale Asociatiei Elen care sunt destinate insertiei grupurilor vulnerabile au obtinut 92,5 puncte fiecare si o finantare de  cate 8.764.446 lei. Vicepresedintele de la Elen, Emil Gabriel Benga, nu vede nimic in neregula. “Nu eu am punctat, a fost o comisie. Legat de sume, sunt bugete estimate, nu executate”, spune Benga. La observatia ca estimarile au la baza, in general, cifre rotunde, Gabriel Benga are o explicatie: “Estimarea are la baza anumite elemente, cum ar fi costurile cu lectorii”.

Presedintele Patronatului Tinerilor intreprinzatori din Regiunea Sud Est, Radu Oprea, a reclamat insa posibile ilegalitati. “Am constatat ca sunt beneficiari care depun mai multe proiecte, cu acelasi titlu sau cu titluri diferite, solicitand aceeasi suma nerambursabila si primind acelasi punctaj la evaluare. in aceste conditii, avem suspiciuni ca proiecte identice sunt aprobate pentru finantare, constituind, din punctul nostru de vedere, o infractiune”, se arata in adresa catre prim-ministru si catre Comisia Europeana.

Tehnica de autoplagiere: dubla finantare pe acelasi proiect

Tactica este aplicata daca ai pile la nivel inalt: duplichezi acelasi proiect sub titluri diferite si speri ca macar unul din cinci copii ajunge sa fie aprobat.

Succesul Asociatiei Elen a fost sesizat de Radu Oprea, care sesizeaza Guvernul ca a identificat proiecte cu acelasi punctaj si cu aceeasi suma primita, coincidenta fiind nefireasca. “Cinci proiecte de cate 8,764.445.76 lei fiecare, sapte proiecte de cate 4,256,016.52 lei, alte sapte proiecte, fiecare beneficiind de cate 2,128,187.60 lei fiecare. in total, in cadrul a cinci apeluri de proiecte Asociatia ELEN a castigat proiecte in valoare de 122,395,939.68 lei”, sustine Radu Oprea. in total insa, este vorba despre 31 de proiecte in valoare de peste 152 milioane lei.

Asociatia patronala condusa de Oprea a identificat si o societate comerciala care a avut un succes fulminant. “Firma COGNITROM SRL a depus proiectul <Eficientizarea serviciilor de consiliere si orientare profesionala a elevilor prin metode computerizate> cu ID 133689 si proiectul <Eficientizarea serviciilor de consiliere si orientare profesionala a elevilor prin metode computerizate> (titlu identic) cu ID 139788, obtinand 93.5, respectiv 93 puncte. Ambele proiecte au fost acceptate la finantare cu suma identica de 4,873,999.70 lei per proiect”.

Suspiciunea este de dubla finantare pe un singur proiect.

Guvernul spune ca e OK

Raspunsul OIR POSDRU la reclamatia Patronatului Tinerilor intreprinzatori din Regiunea Sud Est vizeaza doar firma Cognitrom RSL si indica faptul ca, la nivel guvernamental, toate lucrurile se vad a fi in regula. “in perioada de precontractare, in baza documentelor transmise de catre beneficiari, se analizeaza toate proiectele care s-ar putea afla in situatia unei duble finantari”, se arata in adresa Centrului National de Dezvoltare a invatamantului Profesional si Tehnic.

In plus, se mai sustine ca societatea in cauza a optat deja pentru finantarea pe unul dintre cele doua proiecte depuse.  Altfel spus, se accepta oficial prezenta “clonelor” in batalia pentru finantare. “Plagiatul si autoplagiatul se pedepsesc cu excluderea plagiatorilor din institutiile in care isi desfasoara activitatea sau de la concursurile de proiecte. Programul Comisiei Europene Tineret in Actiune (actual Erasmus+), de exemplu, are o prevedere prin care exclude de la finantare proiectele identice. Consideram ca acceptarea la finantare a proiectelor care sunt plagiate sau autoplagiate reprezinta cel putin o incalcare a principiilor POSDRU de profesionalism si sanse egale”, mai sustine Radu Oprea.

Familia Covaciu ruleaza milioane prin Asociatia Elen

Asociatia Elen este condusa de familia Covaciu. Elena Maria Covaciu este presedinta Sectiei Penale a Curtii de Apel Alba si este actionar la IPEC SA, un producator de articole din portelan care livreaza catre IKEA.

Prim-vicepresedintele fundatiei, Gabriel Benga, sustine insa ca Elena Covaciu, presedinta Asociatiei Elen, este o alta presoana si nu judecatoarea in cauza. “Sunt rude”, sustine el. in declaratia de avere a judecatoarei Covaciu apar insa plasamente/imprumuturi de 1 milion de lei catre Asociatia Elen.

Sotul judecatoarei, Cosmin Covaciu, a fost prefect si este angajat al asociatiei, incasand peste 230.000 lei pe an de la aceasta. Fiul, Cristian Covaciu, este vicepresedinte al Asociatiei Elen iar prim-vicepresedintele este Emil Gabriel Benga, fost director la Protectia Copilului si sotul unui inspector din Prefectura Alba.

Sursa: www.7est.ro

3 thoughts on “Spargatorii fondurilor UE au datorii la stat si s-au retras! Campioana POSDRU cu 35 milioane de euro aprobate nu are certificat fiscal”

 1. Ina spune:

  La Euro Project (firma lui Jianu) vedeti mai bine cine castiga (ex. Advice) si pe ce sume licitatiile de soft sau baze de date (aceleasi baze de date cumparate in toate proiectele).

 2. nick spune:

  Inca o proba incredibila de diletantism jurnalistic.
  Sunt consultant fonduri europene. am lucrat si pe posdru,am depus proiect si in vara lui 2013, deci cam stiu cum stau lucrurile.
  Sa le luam pe rand:
  1.acuzatia ca cei de la Elen ar fi luat certificat fiscal in fals -denota completa ignoranta a autorului, deoarece la depunere nu se depune un asemenea document, ci abia acuma in faza de contractare.
  2. Radu Oprea -acuza faptul ca a depune proiecte identice reprezinta o infractiune. Complet fals.Dubla finantare reprezinta infractiune si nu depunerea unor proiecte identice. Nicaieri in ghidurile si in instructiunile posdru nu se specifica ca nu poti depune proiecte identice, bineinteles atata timp cat nu realizezi dubla finantare. In ceea ce il priveste pe stimabilul presedinte de asociatie necunoscuta il rog sa studieze sa vada ce inseamna dubla finantare, nu sa vorbeasca tampenii care nu fac decat sa-l categoriseasca ca habarnist in domeniul fondurilor europene.
  3. Acuzatia ca proiectele s-ar fi luat pe pile -avandu-se in vedere alocarea financiara foarte mare,nu trebuia sa fii cine stie ce geniu ca sa castigi un proiect. Probabil trebuia sa fii la fel incompetent precum autorul sau stimabilul domn Oprea ca sa fii respins de la finantare (in aceste conditii frustrarea dansilor se intelege).
  Nu neg ca e posibil ca anumite proiecte sa fi fost si “ajutate”. Insa cunosc nenumarate cazuri de proiecte castigate pe bune si cel putin nici unul pe care sa il suspectez de pile etc.
  4. Voi chiar va asteptati ca proiectele scrise de niste functionari de la Ajofm, precum cei de la Iasi, sa fie de calitate si astfel sa fie selectate in dauna celor scrise de firmele de consultanta???Daca e vreun loc unde se pune semnul de intrebare cu privire la obiectivitatea evaluarilor, atunci cu siguranta se pune cu privire la proiectele aprobate pt instituriile publice, gen ajofm, primarii etc.

 3. Mihai Andrei spune:

  Va multumim ca faceti lumina in aceste cazuri. Este incredibil cat se poate fura. In timp ce proiecte de calitate sunt date neeligibile pe motive de 2 lei, proiecte identice, cu Aplicanti cel putin suspecti intra la finantare si cu nesimtire, atrag 30-40% din bugetul anual. Nu este normal. Va rog sa analizati si firma Euro Project din Slatina a Ministrului Fantoma Jianu de la IMM-uri. Procedeaza identic cu cazul expus.
  Nu mai avem loc sa ducem un trai cinstit si onest din cauza acestor infractori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.