Stabilirea obiectivelor unei afaceri

obiective.jpg

Stabilirea obiectivelor este un element esential in asigurarea succesului afacerii tale. Obiectivele iti ofera o directie, te ajuta sa nu pierzi din vedere lucrurile esentiale si in acelasi timp iti ofera un instrument de evaluare a succesului afacerii.

Felul in care abordezi problematica stabilirii obiectivelor spune foarte multe despre sansele tale in atingerea lor. De ce? Pentru ca majoritatea oamenilor inteleg, cel putin la nivel teoretic, importanta obiectivelor si totusi, mai putin de 5 % isi scriu aceste obiective pe hartie sau isi fac un plan de actiune pentru atingerea obiectivelor.

Daca te numeri printre cei care inca nu si-au pus obiectivele pe hartie, mai jos ai cateva idei si sfaturi care te vor ajuta.

Stabileste-ti obiective pe termen lung si pe termen scurt

Ai putea sa iti stabilesti obiective saptamanale, lunare, trimestriale, anuale sau pentru 3-5 ani. O modalitate de a-ti stabili obiectivele pe termen scurt este ca anterior sa le stabilesti pe cele pe termen lung. Ti-ai stabilit un nivel al incasarilor sau un anumit numar de clienti optim pana la o anumita data? Daca nu iti vine nici o cifra in minte imediat, da-ti timp sa iti evaluezi scopul si obiectivele afacerii pe termen lung. O data ce le-ai stabilit pe acestea poti sa incepi sa o iei in sens invers: daca obiectivul tau este sa obtii 30.000 de Euro in primul an de functionare, fa-ti o lista cu toate etapele care te vor ajuta sa atingi acest obiectiv.

Asigura-te ca obiectivele pe care ti le stabilesti sunt specifice, masurabile si au un termen limita clar

“Cresterea vanzarilor” suna foarte bine, dar este o exprimare vaga care nu iti ofera nici o posibilitate de masurare a succesului. Pentru a putea monitoriza progresul atingerii obiectivelor, ai nevoie ca acestea sa fie specifice. Mai multe informatii despre Obiectivele SMART gasesti AICI.

Asigura-te ca obiectivele stabilite te ajuta sa evoluezi

Nu iti stabili obiective prea usor de atins, pentru a te proteja de un eventual esec. Rolul stabilirii obiectivelor este de a-ti oferi provocari pentru a deveni mai bun si a-ti depasi limitele. Incearca sa iti stabilesti obiectivele de asa maniera incat sa constituie provocari dar sa poata fi atinse. Riscul stabilirii unor obiective imposibil de realizat este acela ca te vor duce spre esec si implicit spre demotivare.

Citeste continuarea articolului pe Plandeafacere.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.